onsdag 30 april 2008

Bensinpriset kan stiga till 250 kronor

Bensinpriset på Island fortsätter att skjuta i höjden. Enligt Vísir.is har priset för en liter bensin stigit med 28 procent på ett år, och dieselpriset har gått upp med 39 procent.

En liter bensin kostar nu 152 isländska kronor, och dieseln 165 kronor. Anledningen till prisökningen är kronans ras, stigande världsmarknadspriser och höjd skatt på drivmedel.

Opec har dessutom aviserat ytterligare prishöjningar - som kan få bensinpriset på Island att stiga till 250 isländska kronor litern.

De höjda priserna har fått lastbilsförare men även bilister att protestera. Detta har skett genom blockader i Reykjavík där lastbilarna har hindrat annan trafik. Flera har gripits under protestaktionerna som har pågått i flera veckor.

I senaste avsnittet av SVT:s program "Zapp Europa" visas ett inslag från Ríkisútvarpið om protesterna mot bensinpriserna i Reykjavík. Lastbilschaufförer blockerar gatorna kring finansdepartementet och tutar som besatta - lämpligt nog var finansministern Árni M. Mathiesen (bilden) hemma på grund av influensa denna dag.

Här kan du se "Zapp Europa". Inslaget från Island börjar efter ungefär en kvart.