fredag 4 april 2008

Björk utnyttjas för kinesisk censur

Den kinesiska regimen gör nu allvar av hotet att stoppa västerländska artister. Enligt Helsingborgs Dagblad tvingas a cappella-gruppen Vocal Six ställa in en kommande turné. Trots att de accepterat att diktaturens censurkrav.

Enligt medlemmen Peder Tannek hänvisar den kinesiska regimen till uppståndelsen kring Björks uttalanden om Tibet och framförandet av "Declare Independence" under en konsert i Shanghai. "Det är väldigt tråkigt. Den kinesiska regeringen har tagit beslutet efter uttalanden från artisten Björk", säger han till tidningen.

Peder Tannek berättar att Vocal Six skriftligen fick intyga att de inte skulle göra några politiska uttalanden under turnén i Kina. Arrangören fick dessutom godkänna låttexterna på förhand. Vocal Six skrev ändå under censuravtalet.

"Vi har ingen provokativ repertoar och kör inget sådant snack mellan låtarna ändå. Vi är religiöst och politiskt helt obundna. Men visst var kravet märkligt", säger Peder Tannek.

Kina har tidigare hotat artister som inte lever upp till diktaturens krav på munkavle med svartlistning. Uppenbarligen sätts nu hoten i verket - även för artister som lovar att tiga om hur den kinesiska regimen konsekvent kränker mänskliga rättigheter.

Beslutet sänder ut två signaler: Den som vågar ifrågasätta den kinesiska regimens övergrepp riskerar repressalier. Och trycket på dem som tagit ställning mot övergreppen i Kina ska ökas genom att de indirekt hängs ut som ansvariga för att andra artister inte får spela i landet. Världen ska skrämmas till tystnad.

Och för den som likt Vocal Six inte har någon som helst tanke på att bojkotta Kina och lydigt lovar att blunda för regimens kränkningar av mänskliga rättigheter, så kanske diktaturens knep funkar.

Här kan du läsa mer om Björks syn på utvecklingen efter konserten i Shanghai, och här kan du läsa om isländska artister vars konserter i Kina är i farozonen efter uppståndelsen kring Björk.