måndag 7 april 2008

Flygande minister anklagas för stöld

Alltingsledamoten Ögmundur Jónasson gick till hårt angrepp mot premiärminister Geir H. Haarde (bilden) under dagens frågestund och anklagade honom för stöld. Anledningen är att ministern reser med ett chartrat plan till möten utomlands, något som enligt Jónasson tyder på dålig förståelse för att Island just nu genomgår ett ekonomiskt stålbad.

Enligt Morgunblaðið anser Geir H. Haarde att kritiken är obefogad. Till Vísir.is säger han att ett chartrat plan sparar värdefull arbetstid. Ministern flög inte bara till Nato-toppmötet i förra veckan, utan valde privatflyg även till det nordiska toppmötet vid Riksgränsen i dag. Merkostnaden blir cirka en miljon isländska kronor.

Globaliseringstoppmötet vid Riksgränsen äger rum tisdag och onsdag. De nordiska ländernas statsministrar närvarar. Temat är "Ett konkurrenskraftigt Norden i en globaliserad värld" och ämnen som kommer att diskuteras är globalisering, tillväxt, miljö och klimat. Stora delar av programmet sänds direkt i SVT24.

Samtidigt fortsätter den isländska kronan att återhämta sig efter de senaste månadernas ras. I dag steg värdet med 2,3 procent. En euro kostar i dag 113 isländska kronor och en amerikansk dollar 72 kronor.

Foto: Magnus Fröderberg/www.norden.org