tisdag 22 april 2008

Isländska stjärnor överger kronan

"Kronan håller folket i gisslan", säger den isländske rocklegendaren Bubbi Morthens. I fortsättningen vill han ha betalt i euro. "Jag tror inte längre på kronan. Den duger inte som betalningsmedel", säger stjärnan vidare till Vísir.is.

Bubbi Morthens säger att den isländska kronan är en kvarleva från en förgången tid. Island har förändrats, och det borde valutapolitiken också. Rockveteranen vill att Island så snart som möjligt byter till en stabil valuta.

Att kronan befinner sig i en djup svacka är ingen hemlighet. Sedan årsskiftet har värdet minskat med drygt 20 procent. Många islänningar väljer att låna till bland annat bostäder i euro - något som gick fint när kronan var förhållandevis stark, men blev en ekonomisk katastrof när den störtdök.

Men Bubbi Morthens är inte den förste som avfärdar kronan som betalningsmedel. I fredags sa politikern Oddný Sturludóttir till Dv.is att hon och hennes make, 101 Reykjavík-författaren Hallgrímur Helgason (bilden), nu betalar barnflickan i euro.

Hon fick länge sin lön i isländska kronor, men när kronans värde sjönk valde de att betala lönen i euro. Annars hade barnflickan fått lägre lön för samma arbete.

Enligt färska undersökningar är två av tre islänningar för ett EU-medlemskap och drygt hälften har litet eller mycket litet förtroende för Seðlabanki Íslands, den isländska riksbanken. Läs mer om det här och här.

Foto: Edda