onsdag 23 april 2008

Slopat färjestöd hotar livet på Flatey

Vegagerðin slopar stödet till färjan Baldur som trafikerar ön Flatey i Breiðafjörður. De boende rasar mot beslutet, och tror att det betyder att livet på ön kommer att dö, skriver Vísir.is.

Baldur åker mellan Stykkishólmur i söder och Brjánslækur i norr två gånger dagligen med stopp vid Flatey. I synnerhet under sommaren används färjan både av turister till Flatey och bilburna som väljer en genare väg till Vestfirðir, Västfjordarna.

Det statliga stödet till färjan fasas gradvis ut och avskaffas helt under 2009. Baldur ska därefter trafikera Flatey från Stykkishólmur två gånger i veckan. Minskningen av stödet började enligt Vísir.is redan under 2006.

I ett öppet brev får beslutet hård kritik från öborna. När det inte längre är möjligt att besöka Flatey över en dag eller en helg tror de på en dramatisk minskning av antalet turister som besöker ön. Och Flateys utsikter att locka nya boende försämras drastiskt med den sämre turtätheten.

Flatey är två kilometer lång och en kilometer bred. Ön har fått sitt namn på grund av att den är så platt. Vintertid bor bara en handfull människor på Flatey, men under sommaren blomstrar livet på ön och befolkningen uppgår då till några hundra.