fredag 30 maj 2008

Faran över i området för jordskalvet

Risken för större jordskalv i området kring Selfoss och Hveragerði är nu sannolikt över, enligt ett uttalande från Veðurstofa Íslands. Däremot kommer efterskalven att fortsätta ytterligare en tid framöver.

Gårdagens jordskalv, som var det kraftigaste på Island sedan år 2000, har nu fått magnituden fastställd till 6,3 på Richterskalan, skriver Dv.is.

Huvudskalvet har följts av flera hundra mindre skalv, och det sker fortfarande ofta flera småskalv i minuten. Så sent som 08.30 svensk tid uppmättes ett av efterskalven till 3,2 på Richterskalan.

Enligt Morgunblaðið är det nu åter lugnt i området. Totalt 28 personer har vårdats för mindre skador. Arbetet med att reparera de vägar och broar som skadats har redan inletts.

Att ingen skadades allvarligt har ett antal förklaringar - det var fortfarande så tidigt på eftermiddagen att de flesta befann sig i skolor eller på arbetsplatser, många var utomhus eftersom det var varmt och soligt och islänningarna är vana vid jordskalv och vet hur de ska agera. Dessutom följs skalven i den här delen av landet inte av vulkanutbrott, något som är ett mönster på det vulkaniskt mycket aktiva höglandet.

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson och hans hustru Dorrit Moussaieff besökte området sent i går kväll, rapporterar Dv.is. Omkring 100 frivilliga från Röda Korset höll vakt under natten och försåg alla som stannade i området med mat och dryck, skriver Vísir.is. Undervisningen i skolan är inställd i dag.

Berglind María Kristinsdóttir och Ólafur Eyjólfsson fick sonen Eyjólfur just i skalvögonblicket - och som därför också fått smeknamnet Skjálfti. För 24 stundir funderar de glatt om pojken fick hjälp att komma ut av de kraftiga skakningarna.

Veðurstofa Íslands grafik (bilden) visar jordskalven i området under eftermiddagen och kvällen - skalv som mäter minst 3,0 på Richterskalan markeras med en stjärna, och mindre skalv med en punkt.

Här kan du läsa mer om jordskalvet.