onsdag 28 maj 2008

Islandsbloggens stora skyrtest

Äntligen kommer det utlovade skyrtestet på Islandsbloggen. Det omfattar snudd på samtliga sorter som finns på marknaden - de flesta säljs tyvärr enbart på Island (Kea och MS), men vissa går att köpa i Danmark (Thise) och i USA (MS).

Men först en kort historielektion: Skyr är en tjock yoghurtliknande produkt som började tillverkas redan på vikingatiden, men traditionen har bara hållits vid liv på Island. Skyr är egentligen en färskost - även om den inte smakar som det - och har ett mycket lågt fettinnehåll (oftast 0,2 procent), innehåller mycket protein och finns i flera sockerfria varianter (som dock oftast innehåller sötningsmedel). Betygsskalan är som vanligt Djúpurpåsar där fem stycken naturligtvis är smaskigare än en enda. Okej? Nu börjar vi.

Skyr.is með melónum og ástaraldinum (MS): Knappast den renläriges favorit - sötningsmedel, nymodig fruktsmak och inte tillverkaren Keas traditionellt lite tjockare skyr - utan fruktig, fräsch och fyllig. Ett fantastiskt mellanmål där smaken av melon och passionsfrukt dröjer kvar länge i munnen.
Skyr.is með ferskjum og hindberjum (MS): Ännu en femstjärnig fruktskyr, men som kanske ändå är snäppet efter testets vinnare. Persika och hallon är aldrig fel.

Skyr.is með jarðarberjum (MS och Thise): Fruktfest på tungan. Hittar precis den rätta balansen mellan söt och syrlig.
Skyr.is með perum (MS): Pärfekt! (Ursäkta den usla päronordvitsen...)
Skyr.is með bláberjum (MS): Lagom blå på tungan, lagom blåbärssmak.
Skyr með bláberjum og jarðarberjum (Kea): Traditionstyngda Keas bästa är krämig skyr med rätt känsla av både blåbär och jordgubbar.
Skyr.is hindber og vanilla (MS): Fin sammansmältning av vanilj och hallon. Smakar underbart friskt.
Skyr með bláberjum (Kea): En isländsk klassiker - blåbär plockade i lavalandskapets gröna oaser (eller möjligtvis influgna från Chile...) och en mjölkprodukt från kor som käkar gräs på världens minst förorenade land.

Skyr.is epli og perur (MS): Borde sett till två skyrlämpliga fruktsmaker vara en höjdare, men mötet mellan äpple och päron är inte mer än helt okej.
Skyr með cappuccino (Kea): Kea lyckas inte riktigt med att poppa till sina skyrsmaker. Kaffevarianten är inte alls tokig - men inte heller beroendeframkallande.
Skyr með jarðarberjum (Kea): Snäppet efter konkurrentens jordgubbsskyr. Har inte riktigt samma fräschhet i smaken.
Skyr.is með apríkósum og vanillu (MS): Mesig och mild smak av vanilj och aprikos. Gör ingen särskilt glad men knappast ledsen heller.
Skyr með ferskjum (Kea): Något anonym men lättsmält persikosmak som smidigt slinker ner i magen.

Skyr perur og banana (Thise): Okej, jag är inte särskilt förtjust i banan över huvud taget, men den här är verkligen inget vidare. Lämnar en konstig, sträv eftersmak på tungan.
Skyr með bananasplitti (Kea): Borde påminna om en lyxig efterrätt. Känns sunkig som pulverpåsedessert.
Skyr.is með vanillu (MS): Sockerfritt men ändå översötat som en romantisk komedi med Hugh Grant.
Skyr með vanillubragði (Kea): Ännu en liten besvikelse. Där MS vaniljvariant är lite väl söt hade Keas vunnit på aningen svagare syrlighet.

Skyr, hrært (Kea, MS och Thise): Bara hardcoreskyrälskare (alltså islänningar...) käkar den naturella varianten som den är. Passar utmärkt i matlagning och till smaskiga desserter. Ska även vara delikat med mjölk och lite socker men äts vanligast med egna bär eller sylt. Som mellanmål på egen hand är den lite för träig - det är väl här det smakmässigt faktiskt märks att skyr är en sorts ost.

Ej testade: SMS Smáskyr blandað (MS), som är mellanmål anpassade för barn, och julvarianten Jólaskyr með eplum (Kea).