onsdag 14 maj 2008

Isländsk fildelningssajt öppnar på nytt

På fredag öppnar Torrent.is på nytt. Den isländska Bit Torrent-sajten har legat nere sedan den isländska motsvarigheten till Antipiratbyrån anmält den för upphovsrättsbrott. Men Hæstiréttur Íslands, Högsta domstolen, avslog överklagandet och öppnar därmed åtminstone tillfälligt för fildelning med Bit Torrent-program. Som salt i såren ska dessutom Smáís, de isländska upphovsrättsinnehavarnas organisation Samtökum myndrétthafa á Íslandi, betala totalt 900 000 kronor i skadestånd och rättegångskostnader till Svavar Lúthersson, personen som står bakom Torrentsajten.

Domstolen la ner åtalet på lagtekniska grunder. Det visade sig nämligen att Smáís inte hade laglig rätt att vara målsägarombud för de upphovsrättsinnehavare som åtalet omfattade. Smáís fick också nobben när de då försökte hitta upphovspersoner som de hade tillstånd att representera.

Snæbjörn Steingrímsson vid Smáís säger till 24 stundir att han beklagar att domstolen inte provar principfrågan om huruvida Bit Torrent-tekniken är olaglig, utan avslår överklagandet på principiella grunder. Han säger också att de ska göra allt de kan för att stoppa Torrent.is.

Svavar Lúthersson är däremot mycket nöjd med domslutet: "Detta är en storseger", säger han.

Istorrent öppnades den 1 maj 2005. Sajten stängdes i november 2007 efter en intensiv kampanj från den isländska antipiratbyrån Smáís.

Här kan du läsa domen i sin helhet.

Den 3 mars dömde domstolen i Reykjavík nio isländska nätpirater till skadestånd för att ha spridit tusentals upphovsrättsskyddade filer genom en Direct Connect-sida. Läs mer om det här.