måndag 19 maj 2008

Kennedy: Island är ett föredöme för USA

Att minimera koldioxidutsläppen är vägen till ekonomisk framgång. Det skriver advokaten Robert F. Kennedy Jr i ett manifest i Vanity Fair.

Som exempel nämner han Sveriges framgångsrika utveckling på miljöområdet och Island - där Island under 1970-talet var ett fattigt land beroende av importerad kol och olja, men i dag är helt och hållet självförsörjande när det gäller energi, där 90 procent av bostäderna har geotermisk värme och där vattenkraft svarar för resten av elektricitetsbehovet.

Island är i dag ett land där investerare står på kö och framgångsrika miljöprojekt går på export. Det har också på kort tid seglat upp som ett av världens mest välmående länder och ett klimatvänligt föredöme enligt Robert F. Kennedy Jr.

Advokaten, som funderar på att kandidera till en plats i senaten om favoritkandidaten Hillary Clinton vinner presidentvalet, säger att USA har mycket att lära av Island. Landet skulle på samma sätt kunna utvinna geotermisk energi - både kostnadseffektivt och ett stort steg mot att hejda den globala uppvärmningen.