torsdag 29 maj 2008

Kraftigaste jordskalvet på åtta år

Ett jordskalv uppmätt till 6,1 på Richterskalan skakade Selfoss och Hveragerði - som ligger cirka fem mil sydost om Reykjavík - i dag klockan 17.45:58 svensk tid. Skalvet, vars epicentrum var vid Ingólfsfjall, kändes i nästan hela landet - till och med så långt bort som i Ísafjörður i västfjordarna. Hittills har det inte kommit några rapporter om annat än lätt skadade människor. Den materiella förstörelsen uppges också vara begränsad.

Skalvet är det kraftigaste på Island på åtta år. Även då var skadorna främst materiella. Enligt Veðurstofa Íslands föregicks det av flera mindre skalv som började en dryg timme innan huvudskalvet - det kraftigaste av dessa uppmättes till 3,2 på Richterskalan. Flera hundra efterskalv har hittills registrerats, och de väntas fortsätta åtminstone under morgondagen. Det kraftigaste nådde 4,0 på Richterskalan.

Invånarna i flera städer på sydkusten har lämnat sina hem av rädsla för fler efterskalv, något som också polisen uppmanat dem att göra. Flera broar har också stängts av. Väg 1, ringvägen runt Island, öppnades för trafik under kvällen. Mindre skador har uppstått på broar och vägar. Även sjukhuset i Selfoss har utrymts, skriver Vísir.is. Fångarna i Litla-Hraun, Islands högsäkerhetsfängelse, har också fått lämna sina celler och gå ut på gården, uppger Morgunblaðið.

Stora klippblock har brytits loss från bergen och fallit mot marken men utan att skada några människor. De materiella skadorna tycks i nuläget mest bestå av omfattande inredningsskador och någon enstaka lada som kollapsat. Stora områden i Suðurland undersöks nu av flygplan, i synnerhet vid Ingólfsfjall där klipprasen inträffat, rapporterar Morgunblaðið.

15 till 20 personer har sökt vård för lättare skador, skriver Morgunblaðið. Enligt Dv.is är de svåraste skadorna arm- och benbrott. Hjälparbetare från Röda Korset har anlänt till området för att ta hand om chockade samt förse människor med mat och dryck. De som inte vill eller kan sova i sina hem inkvarteras i tält eller körs med buss till Reykjavíkområdet som ligger utanför jordskalvens epicentrum.

Nyhetsbyrån TT sprider uppgiften om att skalvet nådde 6,7 på Richterskalan, vilket även Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har nappat på. Dessa uppgifter är enligt Morgunblaðið felaktiga - rätt magnitud är mellan 6,1 och 6,2.

Island drabbas vanligtvis av flera hundra jordskalv i veckan, och området kring Selfoss och Hveragerði på sydkusten är ett av de mest utsatta. Skalven brukar dock sällan nå högre än 3,5 på Richterskalan. På grund av risken för jordskalv finns mycket få höga hus på Island.

Island ligger på två kontinentalplattor som rör sig bort från varandra med några centimeter varje år. Detta är också förklaringen till att skalven på Island i regel är lindrigare än i till exempel Kalifornien, där kontinentalplattorna krockar i stället för glider isär.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besöker Island i morgon. Enligt Reuters har jordskalvet inte avskräckt henne från att komma till Reykjavík för möten med isländska toppolitiker.Ovan kan du se hur skalvet kändes i Reykjavík i direktsändning i isländsk tv för programledaren Ingvi Hrafn Jónsson. "Jag är skiträdd", säger han när skakningarna ebbat ut och tar sig mot hjärtat.

Här kan du se webb-tv från Morgunblaðið där en restaurangägare i Hveragerði visar förödelsen efter skalvet, här från skadorna på kyrkan i Hveragerði och här finns flera inslag om räddningsarbetet och förstörelsen i området.

När Islandsbloggen startade i november förra året var det i samband med en serie med flera hundra jordskalv i samma område kring Hveragerði, Selfoss och Þorlákshöfn. Läs mer om det här.

Veðurstofa Íslands grafik (bilden) visar jordskalven i området under eftermiddagen och kvällen - skalv som mäter minst 3,0 på Richterskalan markeras med en stjärna, och mindre skalv med en punkt.

Nedan finns länkar till berättelser från ögonvittnen:
Kraftigt jordskalv på Island - Sveriges Radio.
"Bron gungade som i en Hollywoodfilm" - Svenska Dagbladet.
"Trodde huset skulle rasa" - Aftonbladet.
"Alla skrek i panik" - Expressen.
"Det var totalt kaos" - Expressen.
"Jeg er i Reykjavik og alt her ristet" - Aftenposten.
"Damene begynte å hyle" - Verdens Gang.