onsdag 28 maj 2008

Polisen slår larm om organiserad brottslighet

Utländska brottssyndikat har fått fäste på Island. Polisen Sigríður Björk Guðjónsdóttir säger till Fréttablaðið att medlemmar ur kriminella nätverk skickas till Island för att begå brott samt skapa kontakter med isländska brottslingar.

"Våra undersökningar visar att internationella brottslingar samarbetar med isländska kriminella, vanligtvis innefattar det smuggling och narkotikahandel. Men vi vet att på sikt utvidgar den organiserade brottsligheten vanligtvis områdena av olagliga aktiviteter", säger Sigríður Björk Guðjónsdóttir.

Brottssyndikaten har enligt polisen sina rötter i Central- och Östeuropa. Att nu möta den organiserade brottsligheten blir en av Islands svåraste utmaningar.

Polisen gjorde under förra året flera tillslag mot den isländska mc-klubben Fáfnir, som misstänks ha samröre med Hells Angels. Medlemmar av Hells Angels har också nekats inresa till Island då deras närvaro ansetts hota den nationella säkerheten.

Narkotikabeslag på flygplatsen i Keflavík är inte ovanliga. Polisen tror också att stora delar av den systematiska smugglingen av knark sker med båt till hamnar på den otillgängliga och glest befolkade östkusten.