onsdag 28 maj 2008

Prestigepris till isländsk modeskapare

Den isländska modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir tilldelas årets Torsten och Wanja Söderbergs pris för design. Priset delas ut av Röhsska museet i Göteborg och prissumman uppgår till en miljon kronor. Steinunn Sigurðardóttir (som inte ska förväxlas med författaren med samma namn) är den förste modeskaparen som tilldelas ett av världens största och mest prestigeladdade designpriser.

Så här motiverar prisnämnden utmärkelsen:
"Efter att ha verkat i flera kända modehus har Steinunn Sigurðardóttir sedan 2000 lett en egen verksamhet från Reykjavík med stor internationell framgång. Hennes formgivning visar på en gedigen erfarenhet med en hög modegrad och finslipad kvalitetskänsla. Kollektionerna vittnar också om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom. Med den isländska naturen som inspiration har Steinunn Sigurðardóttir givit Norden en respektingivande representant på den internationella modescenen."

Priset delas ut på Röhsska museet den 4 november. Samma dag invigs också en utställning med Steinunn Sigurðardóttirs kreationer som pågår till och med den 22 februari 2009.

Steinunn Sigurðardóttir har tidigare bland annat tilldelats Menningarverðlaun - utmärkelsen som Islands främsta designer - och priset som landets mest framgångsrika kvinnliga företagare. Hennes kläder har visats på museer och catwalks över hela världen.

Foto: Vigfús Birgisson