tisdag 20 maj 2008

Prästens offer: Domen var en upprättelse

"Domen var en upprättelse för mig", säger Ólöf Ósk Erlendsdóttir, en av de fyra unga kvinnor som utsattes för sexövergrepp av prästen och stödpersonen på behandlingshemmet Byrgið. Hon säger till Vísir.is att den senaste tidens händelser varit som ett jordskalv, men att hon ser fram emot ett liv utan droger. Hon avtjänar just nu ett fängelsestraff på anstalten i Kópavogur.

Islands motsvarighet till händelserna i Knutby uppdagades i december 2006. Då avslöjades att prästen haft sexuellt umgänge med fyra kvinnor som stod under hans vård. Den yngsta var då bara 17 år. Med hänvisning till att det skulle rena deras kroppar övertalade han dem enligt domen att gå med på våldsamma sexlekar. Ett par månader senare visade det sig dessutom att behandlingshemmets bokföring inte var i sin ordning - det saknades redovisning för vad statens miljonbidrag hade använts till.

Den 11 maj dömdes prästen mot sitt nekande till tre års fängelse för övergreppen. Till Dv.is upprepar han att han är oskyldig.

Mannen får också stöd av sin fru. "Förra fredagen (när domen föll) är den värsta dagen jag har upplevt. Trots detta stöder jag naturligtvis min man, som jag alltid har gjort, och älskar honom", säger hon till Dv.is.

Här kan du läsa mer om skandalprästen.

Anklagelserna mot den sexbrottsanklagade prästen i Selfoss får även dessa ständigt ny näring. Enligt Fréttablaðið träder nu en fjärde kvinna fram och säger att prästen har förgripit sig på henne. Kvinnan är nu i 20-årsåldern, men vid tidpunkten för de misstänkta övergreppen var hon liksom de övriga tre omyndig. Prästen säger att han är oskyldig.