onsdag 14 maj 2008

Sexdömd präst misshandlad av hämnare

En man attackerade och misshandlade den sexdömde prästen utanför hans hem i Grímsnes på sydvästra Island under natten till i går, skriver Vísir.is. Mannen dömdes i fredags till tre års fängelse och sex miljoner isländska kronor i skadestånd för sexövergrepp mot fyra kvinnor som vårdades för sitt narkotikamissbruk på det kristna behandlingshemmet Byrgið.

Prästen fick lindriga skador av överfallet. Mannen som attackerade honom vandaliserade även hans bil innan han flydde. Ingen är gripen misstänkt för misshandeln. Mannen säger till Dv.is att den som angrep honom är gift med en av de kvinnor som han enligt domen förgripit sig på, samt att han anmält honom för misshandel, skadegörelse och olaga intrång.

Skandalen på behandlingshemmet uppdagades i december 2006. Prästen ska ha missbrukat sitt förtroende som präst och rådgivare och haft sexuella relationer med fyra intagna kvinnor. Han har enligt domen bland annat tvingat kvinnorna till BDSM-sex med hänvisning till att det skulle påskynda deras tillfrisknande och fördriva drogerna ur deras kroppar, skriver Vísir.is.

I januari 2007 visade det sig dessutom att bokföringen på Byrgið var under all kritik. Staten hade betalat ut miljonbelopp till behandlingshemmet i flera års tid, men vad pengarna egentligen använts till var oklart. De sex personer som då vårdades för sitt narkotikamissbruk på Byrgið flyttades till ett annat behandlingshem.

Prästen dömdes mot sitt nekande av Héraðsdómur Suðurlands på alla åtalspunkter. Det är ännu inte känt om domen kommer att överklagas. Mannen säger att han nu hittar styrka hos tungviktsvärldsmästaren Evander Holyfield och sin hustru för att ta sig igenom denna svåra period.

Skandalerna på Byrgið har ända sedan de avslöjades varit Islands motsvarighet till händelserna i Knutby. Ingredienserna religion, narkotika, sex, pengar och mystik borgar för svarta rubriker även på Island.

Här kan du läsa domen i sin helhet.