lördag 17 maj 2008

Sju gånger nöjesnytt

Björks inställda konsert i Sheffield har fått ett nytt datum, den 2 juli. Tre dagar senare spelar hon på en brittisk festival. Det verkar därför allt mer osannolikt att hon ska uppträda på minneskonserten för vulkanutbrottets slut på Västmannaöarna den 3 juli.

Hajpade Bloodgroup lämnar Island och Egilsstaðir och flyttar åtminstone tillfälligt till Berlin i sommar. "Vi vill vara nära städerna där vi spelar oftast", säger Hallur Kristján Jónsson i bandet till Fréttablaðið. Bloodgroup är just nu på turné i Storbritannien och spelar i sommar på flera festivaler i bland annat Danmark och Island.

Krummi, sångare i isländska rockbandet Mínus, avslöjar att han fått ett nervsammanbrott till följd av det slitsamma turnélivet. Nu lever han enligt Fréttablaðið mer hälsosamt.

Författaren Hrafn Jökulsson har belönats även för sina fotografier. Enligt Fréttablaðið har han vunnit fotopriset Göngur og réttir á Ströndum 2007, med bilder från hemtrakten i Västfjordarna. Hrafn Jökulsson gjorde stor succé förra året med romanen Þar sem vegurinn endar, som var en av de mest sålda böckerna under 2007.

Jón Þór Birgisson blir ett av tio ansikten som porträtteras till Land Rover-utställningen som öppnas i London i slutet av juli. Sigur Rós-sångaren får sällskap på de sex meter höga dukarna av bland annat Desmond Tutu och Bindi Sue Irwin. Målningarna är till salu för 7 000 pund och intäkterna går till Röda Korset, skriver Fréttablaðið.

Celestine och Hjaltalín är klara för den danska Spot-festivalen som äger rum mellan den 5 och den 7 juni. Hafdís Huld är sedan tidigare klar för festivalen.

Euroband, Islands bidrag till Eurovision Song Contest, sjöng glatt kända schlagercovers under gårdagens presskonferens, skriver Dv.is. Under en mer kaotisk presskonferens nobbade Irlands bidrag Dustin the Turkey en duett med Björk: "Hon är ju helgalen!" löd motiveringen. När tävlingens kalkon fick veta att Björk kände exakt likadant ändrade sig Dustin the Turkey och tackade ja till duetten - som det knappast är värt att hålla andan inför. Den finske schlagerexperten Thomas Lundin säger till 24 stundir att han tror Island har hyfsade chanser i Belgrad, men att Ukraina, Sverige, Schweiz, Armenien och Grekland kommer att slåss om segern. "Jag tror att det går bättre för Island än för Finland", säger han - inte helt osannolikt med tanke på att Finland skickar Teräsbetoni, som låter som ett bakfullt Korn. I den omröstning som pågår bland journalisterna på plats i Belgrad ligger Island just nu femma efter Sverige, Ukraina, Turkiet och Portugal.