söndag 22 juni 2008

Björkar och törnrosor som tack

Sól á Suðurlandi och Náttúruverndarsamtök Suðurlands planterade i går 1 000 björkar vid Skaftholt på sydvästra Island. Björkplanteringen kröntes av otaliga törnrosor - som ett tack till det engagemang Sigur Rós och Björk visar för den isländska miljön, skriver Vísir.is.

Förra presidenten Vigdís Finnbogadóttir bidrog med tre av björkarna - en för pojkar, en för flickor och en för alla ofödda barn. Träden och buskarna bidrar inte enbart till miljön. De är också viktiga för att minska erosionen av den bräckliga isländska jorden. Den stora lunden som nu skapats är miljövännernas sätt att visa uppskattning för att Björk och Sigur Rós riktar strålkastarljuset mot miljöfrågorna genom den gemensamma konserten i Reykjavík den 28 juni.

Platsen har fått namnet Sigur Rósar-lundur.

Alla är dock inte lika entusiastiska över utomhuskonserten som tippas samla tiotusentals människor vid Laugardalur. Thorvald Brynjar Sörensen och Auður Bryndís Hafsteinsdóttir gifter sig samma dag - och sedan länge är festen i en lokal vid Laugardalur spikad. Några alternativ har inte gått att hitta med så kort varsel. Nu befarar brudparet att deras fest blir ett fiasko på grund av ljudvolymen på konserten.

"Det kommer inte att gå att prata där inne, och det kommer inte att gå att hålla tal heller", säger en förtvivlad Thorvald Brynjar Sörensen till Morgunblaðið.

Möjligtvis blir paret gladare av att de åtminstone slipper Sigur Rós under hösten. Den 17 september inleder bandet höstturnén i New York. Efter konserter i bland annat Kanada och Japan avslutas den i London i november.

Här kan du läsa mer om Björks och Sigur Rós gratiskonsert.

Foto: Yoshika Horita/www.sigur-ros.co.uk