tisdag 17 juni 2008

Flygförbud kring isbjörnen

Polisen har utfärdat flygförbud i en radie av sju mil på höjder under 5 000 fot från den plats där isbjörnen befinner sig. Hilmar Hilmarsson, vakthavande befäl vid polisen i Blönduós, är irriterad på att alla inte respekterar förbudet. Till Morgunblaðið säger han att ett plan flög bara 20 till 30 meter från isbjörnen och att det är onödigt att riskera att björnen blir stressad och ger sig i väg mot de gårdar som finns i området.

Vid 13-tiden svensk tid var isbjörnen alltjämt lugn och den befinner sig fortfarande vid kusten på den nordöstra delen av Skagi-halvön vid Skagafjörður. Personal från zoo i Köpenhamn beräknas komma till området vid Hraun vid 17-tiden. De flyger från Köpenhamn till Akureyri, och transporteras därefter till Sauðárkrókur. De har med sig en bur som isbjörnen ska fångas i.

Isbjörnen har rört sig en del under morgonen och förmiddagen, men verkar lugn, skriver Morgunblaðið. Björnens storlek och uppträdande tyder på att det rör sig om en äldre hane.

Om isbjörnen ska flygas tillbaka till Grönland eller till Köpenhamns zoo är ännu inte klart. Regeringen ville i går kväll helst se att den får flytta hem till Grönland.

Bilden visar isbjörnar på djurparken i Köpenhamn.

Här och här kan du läsa mer om den isbjörn som simmade i land i går.