torsdag 12 juni 2008

Guide till sommarens festivaler på Island

I dag börjar den isländska festivalsommaren på allvar med Aim-festivalen i Akureyri. Här är en liten guide till några av höjdpunkterna för den som råkar ha vägarna förbi.

Islands svar på Hultsfredsfestivalen är Bræðslan, en av de stora händelserna i den östra delen av landet varje sommar. I Borgarfjörður Eystri bor bara omkring 140 personer, men under festivalen nästan tiodubblas befolkningen i det lilla fiskeläget som ligger nordost om Egilsstaðir.

Bland årets artister finns irländaren Damien Rice, Eivör Pálsdóttir från Färöarna och bygdens egen son Magni Ásgeirsson, känd från banden Shape och Á Móti Sól men framför allt som finalist i musikdokusåpan "Rock Star: Supernova". Han växte upp på en bondgård i Borgarfjörður Eystri och startade sitt första band redan som 11-åring. Tillsammans med konstnären Jóhannes Sveinsson Kjarval (1885-1972) är han bygdens största kändis.

Bræðslan arrangeras den 26 juli i en övergiven fiskfabrik vilket inte är en alldeles ovanlig lokal för isländska festivaler. Ísafjörðurs festival Aldrei fór ég suður i mars håller till i en oanvänd fabrikslokal, och under sommarturnén 2006 spelade Sigur Rós i den nedlagda sillfabriken Gamla Síldarverksmiðjan i Djúpavík. I Flateyri finns dessutom Fish Oil Studio, en inspelningsstudio belägen i en gammal fiskoljetank.

I Borgarfjörður på Islands västkust finns också en festival, Isnord, som arrangeras i kyrkorna i Borgarnes och Reykholt samt i grottan Surtshellir nu i helgen. Festivalens inriktning är klassisk och traditionell nordisk och isländsk musik, och bland artisterna märks Hjaltalín.

Akureyri International Music Festival, Aim, inleds i dag och pågår till och med måndag. Här samsas jazz och klassiskt med punk och rock på olika scener i Akureyri. Största namnet är Mugison.

Björk, Sigur Rós, Ólöf Arnalds och Ghostigital bjuder på en gratis utomhuskonsert till förmån för miljön i Reykjavík den 28 juni. Även utländska artister är att vänta. Här kan du läsa mer om evenemanget.

þjóðhátíð på Västmannaöarna är kanske Islands största folkfest. Festivalen börjar fredagen den 1 augusti och avslutas på måndagsmorgonen den 4 augusti. Bland artisterna finns Á móti sól, Nýdönsk, Bubbi Morthens och Páll Óskar Hjálmtýsson - samt inte minst alltingsledamoten Árni Johnsen, som på söndagen leder den traditionella allsången av isländska folklåtar. Här kan du läsa mer om bakgrunden till þjóðhátíð.

Samma helg, den så kallade verslunarmannahelgi, arrangeras inomhusfestivalen Innipúkinn i Reykjavík. Bland artisterna finns bland annat Hjálmar, Megas, Dr. Spock, Hjaltalín, Benni Hemm Hemm, Dísa och Múgsefjun.

Den 3 juli arrangeras dessutom en konsert på 35-årsdagen av det stora vulkanutbrottets slut på Hemön. Några artister är ännu inte klara sedan det ser ut som att arrangörerna misslyckats med att få dit såväl Björk som Sigur Rós.

I Seyðisfjörður på ostkusten är Lunga sommarens givna höjdpunkt. Mellan den 14 och den 20 juli bjuds på massor av musik och andra upptåg. Bland artisterna märks Benni Hemm Hemm, Bloodgroup, Bang Gang, FM Belfast och Reykjavik!

På ostkusten finns också Eistnaflug i Neskaupstaður-Egilsbúð, en festival med en mängd mindre kända isländska band och en betydligt hårdare musikalisk profil. Eistnaflug äger rum mellan den 10 och den 12 juli.

Bland mer udda evenemang märks Europamästerskapet i träskfotboll i Ísafjörður mellan den 1 och den 3 augusti och Sænskir dagar, Svenskdagarna, i Húsavík mellan den 21 och den 24 juli.