onsdag 18 juni 2008

Isbjörnen hade inte klarat flytten till Grönland

Det fanns inget annat val än att skjuta isbjörnen. När människorna rörde sig närmare för att kunna träffa med bedövningspilar blev isbjörnen orolig och sprang mot strandkanten. Vissa uppgifter hävdar att isbjörnen även försökte gå till attack mot de människor som fanns på platsen. Vid vattenbrynet tog polisen beslutet att skjuta isbjörnen, som träffades av ett skott i halsen.

Så gick det till när isbjörnen vid Skagi-halvön sköts vid 20.05 svensk tid i går kväll. Efteråt såg den danske experten Carsten Grøndahl att djuret var hungrigt och utmärglat, och dessutom hade ett stort sår vid buken samt på båda framtassarna. Isbjörnen hade inte klarat av en flytt tillbaka till Grönland. Skadorna förklarar varför isbjörnen knappt har rört sig under det dryga dygnet på Island.

"Jag mår lite illa över det här", säger Karen Helga Steinsdóttir, boende vid gården Hraun där isbjörnen upptäcktes vid lunchtid i går, till Morgunblaðið. Hon hade hoppats att räddningsaktionen skulle lyckas.

Stefán Vagn Stefánsson vid polisen i Sauðárkrókur säger att det inte fanns något annat alternativ än att avliva isbjörnen när den närmade sig vattenbrynet. Annars hade den simmat i land någon annanstans på Island - kanske i mer befolkade trakter, och där utgjort ett direkt hot mot människa och boskap innan någon ens hann larma polisen.

Miljöminister Þórunn Sveinbjarnardóttir, som befann sig på platsen, beklagar att isbjörnen behövde skjutas, men såg ingen annan utväg. "Vi är skyldiga att skydda oss mot detta djur. Detta är ett fridlyst djur som enligt lagen får skjutas om det skapar fara för folk och boskap och vi följer den. Det hade varit bra att kunna flytta djuret till sitt hem om det hade varit möjligt", säger hon.

Steinn Rögnvaldsson, som också bor vid Hraun, säger att isbjörnen har ätit fågelägg från övergivna fågelbon under tiden vid Skagafjörður.

Álfa-, trölla- og norðurljósasafnið (Älv-, troll och norrskensmuseet) i Stokkseyri har redan anmält sitt intresse för att ta hand om isbjörnen. "Vi tycker att björnen hör mest hemma i det här vinterriket", säger Reynir Már Sigurvinsson till Morgunblaðið.

Isbjörnen ska nu obduceras innan myndigheterna bestämmer vad som ska hända med kroppen.

Här, här, här, här, här och här kan du läsa mer om den isbjörn som simmade i land i går och mötte samma öde som den isbjörn som sköts för två veckor sedan i samma område.