tisdag 17 juni 2008

Isbjörnen skjuten till döds

Isbjörnen sköts ihjäl med skarp ammunition och inte med bedövningsmedel som först uppgavs av Skagafjörður.com. Beslutet att döda isbjörnen togs sedan den danske isbjörnsexperten Carsten Grøndahl sett att den var svårt skadad och inte skulle överleva en transport vare sig till Grönland eller någon annanstans. Cirka 20.05 svensk tid fälldes det dödande skottet.

När skyttarna närmade sig ska isbjörnen ha rört sig mot vattnet. Då fanns inget annat alternativ än att skjuta den, enligt Stefán Vagn Stefánsson vid polisen i Sauðárkrókur. Enligt Umhverfisstofnun kom skyttarna aldrig så nära att de kunde skjuta isbjörnen med bedövningsmedel. När björnen tog till flykten mot havet befarade polisen och experterna att den snart skulle dyka upp på någon annan närbelägen strand, och beslutade därför att skjuta den. Isbjörnen var en mager och utmärglad äldre hona och inte en hane som experterna tidigare trott, rapporterar Ríkisútvarpið.

Isbjörnen höll sig enligt uppgift till Skagafjörður.com i övrigt lugn hela tiden. Att isbjörnen knappt rört sig under tiden den befunnit sig på Island beror alltså sannolikt på att den var skadad, och inte att den var mätt och trött.

Enligt miljöminister Þórunn Sveinbjarnardóttir var planen att söva och fånga isbjörnen för att sedan släppa den på havsisen öster om Grönland, skriver Ríkisútvarpið. Till Vísir.is säger hon att Island nu ska skapa en egen bur för liknande händelser så att en isbjörn som simmat i land snabbt kan fångas in. Stefán Vagn Stefánsson anser att dagens insats inte hade kunnat göras mycket bättre.

Náttúrufræðistofnun Ísland tar nu hand om isbjörnen, uppger Morgunblaðið. Det mest sannolika är att den blir uppstoppad och visas på något lokalt museum.

Det finns ännu inga webb-tv-inslag som visar upplösningen av dramat. Morgunblaðið har dock publicerat några småotäcka bilder på den döda isbjörnen som du kan se här och här.

Här, här, här, här och här kan du läsa mer om den isbjörn som simmade i land i går.

Artiklar (tyvärr inte aktuella längre - de kanske inte uppdaterar Skagafjörður.com hela tiden...) från andra medier:
Nu ska isbjörnen Ófeig räddas: Aftonbladet.
Se isbjörnen som hamnade helt fel: Aftonbladet.
Ófeig skulle räddas – sköts till döds: Aftonbladet (uppdaterad länk).
Islandsk isbjørn risikerer døden: Ekstra Bladet.
Islandsk isbjørn dræbt: Ekstra Bladet (uppdaterad länk).
Ombejlet isbjørn skudt og dræbt: Politiken (uppdaterad länk).
Vildfaren isbjørn velkommen i København: Politiken.
Ny isbjørn dukker op i Island: Politiken.
Frykter for livet til bortkommen isbjørn: Verdens Gang.
Iceland police shoot second Greenland polar bear: The Daily Telegraph (uppdaterad länk).