måndag 2 juni 2008

Island säljer 80 ton valkött

Island har exporterat 80 ton kött av sillval till Japan. Det är första gången på 15 år som Island säljer val till Japan, skriver Reuters. De fem sillvalar som slaktades för sändningen fiskades under 2006.

"Det finns många hungriga valköttsälskare i Japan", säger Kristján Loftsson vid valfångstföretaget Hvalur, som inte är förtjust i uppståndelsen som dagens besked skapat.

Island avfärdar det internationella förbudet mot valfångst med hänvisning till att det är fattat på felaktiga grunder. Myndigheterna anser inte att valen är hotad och därför kan jagas. För två veckor sedan fördelades en ny kvot på 40 vikvalar, och redan samma dag som den första fångstbåten Njörður lade ut dödades en 7,4 meter lång vikval i Faxaflói, rapporterar Morgunblaðið.

Men enligt en forskarrapport är valbeståndet på kraftig tillbakagång. Sedan 2001, då 43 600 vikvalar räknades, har antalet minskat med 24 procent i de isländska vattnen. Minskningen tros bero på sämre tillgång på föda - något som också märks på bestånden av fåglar och fiskar. Även om det inte går att slå fast med säkerhet, så tror forskarna att vikvalen har flyttat till nya områden med bättre tillgång på föda. Valfångsten tros inte ha bidragit till det minskade beståndet, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa hela undersökningen.

Här kan du läsa mer om beslutet att återuppta valfångsten.