tisdag 17 juni 2008

Lugn natt för isbjörnen

Den isbjörn som simmade i land vid gården Hraun på Skagi-halvön på norra Island har hållit sig lugn under natten, skriver Morgunblaðið. Enligt polisen i Sauðárkrókur har de fortfarande björnen under uppsikt på ett avstånd om cirka 300 meter. Tanken är att björnen ska bedövas och fångas - om den därefter ska transporteras till Köpenhamns zoo eller tillbaka till Grönland är ännu inte klart.

Sju personer har bevakat isbjörnen under natten. Personal från djurparken i Köpenhamn väntas till området redan i dag - med sig har de en bur som isbjörnen ska fångas i, rapporterar Morgunblaðið.

Enligt Ríkisútvarpið har isbjörnen klockan 9.17 svensk tid nu börjat röra på sig efter att ha sovit så gott som hela natten. Den ligger nu vid ett litet vattendrag och har sannolikt inte märkt att det finns människor i närheten - vinden är nämligen sydvästlig och fortsätter så under de närmaste dagarna enligt Veðurstofa Íslands.

Rögnvaldur Steinsson, boende vid Hraun, minns den senaste isbjörnen som gick i land i området 1971 vid Ásbúðir. "Då var det mycket havsis", berättar han för Morgunblaðið.

Utrikesministern Ingibjörg Sólrún Gísladóttir kallar alternativet att skjuta isbjörnen för "plan B" - men först om den blir farlig. "Då måste människan gå före", säger hon till Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om isbjörnen som gick i land på Island vid Skagafjörður i går.