måndag 16 juni 2008

Ministern vill fånga isbjörnen levande

En isbjörn har åter simmat i land på Island. Isbjörnen siktades vid Hraun i Skagafjörður i närheten av Sauðárkrókur - inte långt från samma plats där en annan isbjörn drev i land och sköts den 3 juni. Miljöminister Þórunn Sveinbjarnardóttir säger till Morgunblaðið att de ska försöka fånga isbjörnen i stället för att skjuta den.

Isbjörnen upptäcktes av lokalbefolkningen vid lunchtid i dag. Herdís Steinsdóttir såg isbjörnen efter att hon gått ut på gården sedan hundarna skällt frenetiskt. "Min syster Karen sprang efter den och såg något vitt som hon först trodde var en höbal. Sedan kom hon springande tillbaka och sa att hon sett en isbjörn", berättar hon för Vísir.is.

Hennes syster, 12-åriga Karen Helga Steinsdóttir, kan vara den som först såg isbjörnen och slog larm. "Jag såg något vitt där ute och tänkte att det var en höbal. När jag kom närmare, omkring hundra meter därifrån, då såg jag vad det var. Jag sprang hem och berättade för mamma och hon ringde nödnumret. ... Jag var skiträdd. ... Men den var mycket lugn", säger hon till Vísir.is.

Den isbjörn som drev i land den 2 eller den 3 juni sköts strax efter att den upptäckts, ett tilltag som fick hård kritik efteråt. Þórunn Sveinbjarnardóttir sa då att en plan för att hantera isbjörnar skulle tas fram - men arbetet med den har knappt börjat. Köpenhamns zoo har dock sagt att de är villiga att hjälpa till med att fånga och ta emot den här isbjörnen, skriver Vísir.is. Men det kan dröja ända till onsdag innan de är på plats.

Handelsminister Björgvin Guðni Sigurðsson säger dock till Ríkisutvarpið att det mest sannolika är att isbjörnen förs tillbaka till Grönland. Þórunn Sveinbjarnardóttir är av samma åsikt. Företaget Novator har erbjudit sig att stå för kostnaderna, skriver Vísir.is.

Egill Þorri Steingrímsson, veterinär i Blönduós, tillhörde dödsskjutningens kritiker. Han har uppenbarligen större förhoppningar den här gången - för Morgunblaðið föreslår han att isbjörnen får namnet Ófeig, inte dödsdömd eller rädd.

Nu försöker myndigheterna också hantera situationen annorlunda. Allmänheten hålls på avstånd och vägar har stängts av i väntan på att någon kan bedöva djuret. Något som komplicerar situationen är att det finns gott om får på grönbete i området. Isbjörnen verkar dock trött och lugn efter en förmodat lång simtur och har vilat långa stunder. Den befinner sig i ett ganska flackt område vilket innebär att den är lätt att ha under uppsikt. Polisen från Sauðárkrókur bevakar den på 300 meters håll, rapporterar Dv.is. Två skyttar finns på plats om det skulle bli nödvändigt att avliva isbjörnen, skriver Vísir.is.

Den sedvanligt godtrogna men inte särskilt läskunniga nyhetsbyrån TT (det svenska högkvarteret för Vi har pratminus från någon snubbe så vi skiter i källkritik samt att kolla om han vet vad han pratar om-mentaliteten (ursäkta rättshaverismen)) litar uppenbarligen mer på Världsnaturfondens isbjörnsexpert Tom Arnbom än de isländska myndigheterna och gissar att isbjörnen ska skjutas utan vidare: "En isbjörn på Island går inte ihop med fårnäringen", spekulerar han i Svenska Dagbladet.

Det finns omkring 25 000 isbjörnar i dag. De två som simmat i land vid Skagafjörður på norra Island har drivit dit på isflak från Grönland. De är de första isbjörnar som setts på Island sedan 1993 då en isbjörn sköts till döds i vattnet vid Strandir i Västfjordarna. Den näst senaste som befann sig på land var 1988. Enligt Dv.is har omkring 600 isbjörnar - i genomsnitt en vart tionde år - kommit till Island sedan landet befolkades av vikingarna. Sedan 1918 är antalet 40 isbjörnar - och den som anlände i dag den sextonde på 30 år enligt Jón Gunnar Ottósson vid Náttúrufræðistofnun Ísland, uppger Vísir.is.

Veðurstofan har inte flugit över havsisen sedan den 29 maj. Till Ríkisutvarpið säger meteorologen Þór Jakobsson att flygspaningen nu ska göras oftare för att kunna upptäcka eventuella isbjörnar innan de simmar i land. Han tror också att klimatförändringarna gör att fler isbjörnar kommer att söka sig till Island i jakt på mat. Stora områden genomsöktes utan resultat efter att den förra isbjörnen gick i land - detta för att försäkra sig om att den kom ensam.

Gården Hraun, där isbjörnen upptäcktes, ligger på den nordöstra delen av Skagi-halvön. Det är en av få gårdar i området som inte har övergivits.

Här kan du se en bild från Morgunblaðið på isbjörnen när den vilar sig. Det finns ännu ingen webb-tv med annat än arkivbilder på den isbjörn som drev i land för knappt två veckor sedan.

Här, här, här, här och här kan du läsa mer om isbjörnen som sköts den 3 juni.

Bilden visar isbjörnar på djurparken i Köpenhamn.

Andra medier om isbjörnen:
Ny isbjörn på Island - har simmat i land: Aftonbladet.
Island i oprør over ny isbjørn: Ekstra Bladet.
Isbjörn tog sig i land på Island: Ekot.
Isbjørn i nærheden af en bondegård i Nordisland: Atuagagdliutit Grønlandsposten.