söndag 29 juni 2008

Nätguiden till Islands badplatser

Sundlaugar.is är hemsidan för den som vill hitta till Islands badplatser både inom- och utomhus. Den färska webbplatsen omfattar runt 200 olika ställen och ska med tiden bli en interaktiv sajt med betyg och recensioner på doppen. Hemsidan har skapats av holländaren Robert van Spanje.

"Looking for such an overview of swimming pools myself, I was surprised to find only bits and pieces when swimming pools are such a big part of Iceland and its culture," säger Robert van Spanje till Iceland Review om varför han skapat sajten.

Att bada är främst en social aktivitet på Island. En klyscha är att den som simmar längder på ett badhus garanterat är utlänning. I vanlig ordning ligger det förstås en hel del i en klyscha även om den också ska tas med en nypa salt. Men varje badhus har en eller flera heitur pottur, små och riktigt varma bassänger där temperaturen i den svalaste brukar vara 38 grader. Detta innebär också att islänningen alltid kan och brukar bada utomhus - oavsett hur vidrigt vädret än kan vara under vintern.

I Reykjavík finns för övrigt Islands enda havsbad som inte kräver stålvilja för att doppa lilltån. Vid Nauthólsvík blandas nämligen Atlantens kalla vatten med inpumpat varmvatten och temperaturen kan ibland ligga runt 20 grader i vattnet. Är det åtminstone 13 grader i luften finns det alltid flera glada gäng som njuter av värmen i bikini eller badbyxor. Till skillnad från Islands svarta lavastränder har Nauthólsvík också importerad sand - vilket gör att beach-känslan känns än mer underlig.