lördag 5 juli 2008

Nöjesprofil misstänks för narkotikasmuggling

När en holländsk man i 70-årsåldern greps av den isländska polisen efter att de hittat 190 kilo hasch, 1,5 kilo cannabis och ett kilo kokain i hans husbil misstänkte de att han hade en eller flera medhjälpare. En misstanke som nu riktar sig mot en välkänd konsertarrangören och manager. Den isländske nöjesprofilen sitter nu häktad misstänkt för narkotikabrott, rapporterar Vísir.is, och misstänks vara en av smugglarens kontakter på Island.

Beslaget gjordes den 11 juni när den holländske mannen skulle köra av färjan Norræna i Seyðisfjörður på östkusten. Det samlade gatuvärdet på beslaget, som är det största i Islands historia, beräknas till omkring 420 miljoner isländska kronor.

Den holländske mannen kom ensam till Island med husbilen. Polisen misstänker att han kan ha smugglat narkotika samma väg ett antal gånger. Han riskerar nu minst fyra års fängelse.

Vilken roll polisen misstänker nöjesprofilen för i smugglingshärvan är inte känt. Vid tidigare förhör har den holländske mannen enligt Vísir.is inte pekat ut någon medhjälpare. Den misstänkte islänningen har heller inte gjort sig skyldig till narkotikabrott tidigare.

Nöjesprofilen har bland annat arrangerat konserter med Placido Domingo och José Carreras samt varit manager för Islands rockfarfar Bubbi Morthens.

Här kan du läsa mer om narkotikabeslaget i Seyðisfjörður.