torsdag 3 juli 2008

Oväntat möte vid vattenfallet

Regissören Dagur Kári Pétursson börjar i dag arbetet med filmen The Good Heart i Dominikanska Republiken. De tio dagar långa inspelningarna i New York avslutades i går - och något oväntat dök ett av den isländske konstnären Ólafur Elíassons konstgjorda vattenfall upp vid Brooklyn Bridge. Han hade nämligen samma dag öppnat vattenmassorna, berättar Þórir Snær Sigurjónsson vid produktionsbolaget Zik Zak för Fréttablaðið.

Ólafur Elíassons installationer "New York City Waterfalls" består av fyra vattenfall som återspeglar den isländska naturen mitt i en av världens största metropoler.

"Jag vill inte att de ska vara magiska på samma sätt som vattenfall ute i naturen, säger han. De ska passa in i stan och byggställningar och New York City hör ihop.
... Brooklyn Bridge är en ikon i New York och det var viktigt för mig att skapa ett vattenfall just där. Men det krävde en rad sömnlösa nätter", säger Ólafur Elíasson till Svenska Dagbladet.

Ólafur Elíasson är känd för flera uppmärksammade installationer. Det tog ett tag för New Yorks borgmästare Michael Bloomberg att nappa på idén.

"New York City's historic harbor has been turned into the most unexpected and intriguing waterfall destination between Niagara Falls and Victoria Falls", säger han till Reuters och tillägger att han tror att konstverken kommer att generera omkring 55 miljoner dollar från besökare.

Vattenfallen finns på plats till och med den 13 oktober. Fallhöjden är mellan 30 och 40 meter. Nästan 200 personer har varit inblandade i arbetet med projektet. Den som befinner sig i New York och vill titta på vattenfallen kan ringa numret 311 och få en guidning till dem av konstnären själv.

Den 17 juni spelade Sigur Rós på The Museum of Modern Art i New York samtidigt som en annan utställning av Ólafur Elíasson, "Take Your Time", visades.

Här kan du se bilder från invigningen av "New York City Waterfalls".

Bilden: Ólafur Elíasson: "360° room for all colours" (2002). I privat ägo. Installation på Musée d'Art moderne de la Ville de Paris. Tillstånd: Tanya Bonakdar Gallery, New York. Copyright: Ólafur Elíasson.