lördag 23 augusti 2008

Island slår OS-rekord för lagidrott

Aldrig tidigare har en så liten nation klivit upp på prispallen i en lagidrott ett olympiskt spel. Det är ännu en bragd som det isländska handbollslandslaget svarar för, skriver Fréttablaðið.

De tidigare minstingvärstingarna är Trinidad och Tobago, som har ett stafettbrons i bagaget, och ett roddbrons för Slovenien. Men bägge nationerna räknar sina invånare i sjusiffriga tal.

Men bortsett från lagidrotterna toppar inte islänningarna listan. Fyra nationer med färre invånare än Islands snart 320 000 har tagit individuella medaljer i OS - minst är Bermuda som har 66 000 invånare.

Gårdagens handbollsseger firades över hela Island. I dag säljs isländska flaggor överallt och i morgon visas finalen i såväl biografer som idrottsarenor. Att nerverna var hårt ansträngda under semifinalen vittnar också pizzakedjan Dominos om. Efter matchen följde en aldrig tidigare skådad anstormning av hungriga islänningar. Restaurangerna slog alla tidigare försäljningsrekord och samtliga 150 telefonlinjer var upptagna, säger Ásdís Höskuldsdóttir till Fréttablaðið.

Jóhannes Jónsson vid livsmedelsbutiken Bónus upplevde precis samma sak. Så länge matchen pågick var det fullständigt öde i affärerna. Efter segern strömmade segerrusiga islänningar till, skriver Fréttablaðið. Lika stilla var det även på börsen under semifinalen, uppger Fréttablaðið.

Premiärminister Geir H. Haarde var övertygad om att det skulle bli vinst mot Spanien i semifinalen redan i inledningen när Island efter vasst kontringsspel tog ledningen med 5-0. "Detta är den största segern hittills i den isländska idrottshistorien, och det går inte att veta vad som händer på söndag", säger han till Fréttablaðið.

Målsättningen inför morgondagens historiska match om guldet är klar: "Jag vill ha guldet och den isländska nationalsången på söndag", säger stjärnspelaren Ólafur Stefánsson till Morgunblaðið.

Här kan du läsa allt om Islands semifinalvinst över Spanien.