fredag 22 augusti 2008

Island spelar OS-final mot Frankrike

Áfram Ísland! Det är väl det enda som går att säga efter att det isländska handbollslandslaget slagit Spanien i semifinalen med 36-30. Island möter nu Frankrike i OS-finalen.

Island spelade som vanligt: Snabbt, effektivt och hejdlöst offensivt. Och som vanligt drog laget på sig många utvisningar och nagelbitarögonblicken var många när Spanien tycktes vara på väg in i matchen. Då klev den orutinerade 23-årige målvakten Björgvin Páll Gustavsson fram - alla som vet att han spelar för Fram i isländska ligan noterar en småsunkig ordvits - och gjorde flera avgörande räddningar, sammanlagt 22 stycken.

Island tog greppet om OS-semifinalen redan från början. Spanien var aldrig i ledning. De isländska rycken kom gradvis där Spanien så småningom nästan lyckades knapra i kapp - till 5-0, 8-3, 13-9, 24-20, 27-22, 30-24 och 33-27. I halvlek ledde Island med 17-15 - men i andra orkade Spanien till slut inte längre stå emot det isländska anfallsspelet.

Guðjón Valur Sigurðsson visade i matchens slutskede exakt hur gärna Island ville spela OS-final - han vrickade foten, vred sig av smärtor men bankade huvudet i golvet flera gånger, reste sig upp, linkade i gång och stänkte sedan in sitt sjunde mål för dagen.

"Detta är ett otroligt lag med utmärkt karaktär och unik segervilja", säger tvåmålsskytten Alexander Petersson, som enligt Vísir.is tror att det blir svårt att sova i natt - det kommer att ta tid att smälta att Island spelar om OS-guldet och har säkrat minst ett silver.

Stjärnan Ólafur Stefánsson och förbundskaptenen Guðmundur Guðmundsson var bara några av de segerrusiga islänningar som grät efter slutsignalen. Idrottsministern Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir grät även hon glädjetårar sedan Island för första gången i landets historia tagit sig till en mästerskapsfinal i en lagidrott.

Att nå OS-finalen är tveklöst den största isländska idrottsframgången någonsin. Island har i OS tidigare ett trestegssilver från 1956 som bäst - men en final och silver som sämst i en stor lagidrott som handboll är tveklöst större.

Presidenten Ólafur Ragnar Grímsson var också på plats i Peking. "Detta är utan tvekan det största ögonblicket i isländsk idrottshistoria", säger han enligt Morgunblaðið.

"Island är inget litet land, det är det största landet i världen", jublar presidenthustrun Dorrit Moussaieff till Ríkisútvarpið - där du också kan kolla på fler intervjuer med några av spelarna och presidenten (klicka på Horfa).

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir håller med. "Jag ska ut och fira med pojkarna", säger hon till Morgunblaðið och fortsätter: "Jag är nöjd, stolt och rörd. ... Jag känner en stark tro på att vi vinner detta." Hon utlovar dessutom ett fint mottagande när laget kommer hem till Island i nästa vecka, skriver Morgunblaðið.

Enligt preliminära uppgifter såg mer än 80 procent av det isländska folket OS-semifinalen i direktsändning. På äldrevårdsavdelningen på sjukhuset i Ísafjörður var det åtminstone fullt i tv-rummet, skriver Bæjarins besta.

Svenska tidningar har inte alls brytt sig om OS-handbollen. Men Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet (där i skrivande stund 69 procent tror att Island vinner finalen) och Radiosporten - med ljudklipp från isländsk radio - noterar nu åtminstone att Island tagit sig till guldfinal, och därmed också har säkrat en fjärde OS-medalj i landets historia.

OS-finalen mot Frankrike spelas på söndag 9.45 svensk tid. Frankrike är favoriter, men att räkna ut Island i kampen om OS-guldet finns det knappast längre någon som gör.

Här, här, här och här kan du läsa mer om det isländska handbollslandslagets framfart i OS - och om att handbollen faktiskt är på tillbakagång på Island, även om det sannolikt blir ändring på det nu.Ovan kan du kolla på en annorlunda presentation av det isländska handbollslandslaget.