söndag 31 augusti 2008

Ännu ett dystert inflationsrekord

Inflationen på Island fortsätter att öka. I augusti steg den med 0,9 procentenheter till 14,5 procent. Det är den högsta inflationsnivån på 18 år.

Priserna på drivmedel sjönk något under augusti, men priserna på livsmedel och kläder ökade. Arbetstagarorganisationen Alþýðusamband Íslands, ASÍ, riktar nu hård kritik mot regeringen för att de anställdas inkomster inte har inflationsskyddats, skriver Fréttablaðið.

Enligt Henný Hinz vid ASÍ är det inte bara höjda priser som gjort att många hushåll har fått det tufft. Hårdast drabbade är de med stora bostadslån - den som lånat 20 miljoner isländska kronor har nu fått 113 000 kronor i ökade kostnader.

Den isländska styrräntan ligger fortfarande kvar på 15,5 procent.

I nästa vecka ska premiärminister Geir H. Haarde presentera ett åtgärdspaket mot inflationen.

Samtidigt finns det uppenbarligen vissa som börjar ana ljuset i slutet av tunneln. Den isländska börsen har hittills i år tappat 33 procent i värde. Men för den djärve kan aktier i tidigare krisstämplade företag innebära stora vinster: "De isländska bankerna har drabbats hårt när tillgången till billigt kapital försvunnit och skakas av en rejäl förtroendekris. Den som tror att den övervinns har med all säkerhet pengar att tjäna", skriver E24.