lördag 9 augusti 2008

Recensenterna om Sigur Rós konsert

Sigur Rós konsert på Way out west-festivalen i Göteborg sent i går kväll får mycket syrlig kritik av det fåtal recensioner som hittills publicerats i dagstidningarna. Islänningarna döms ut som fånigt pretentiösa och dödligt tråkiga.

Längst går Aftonbladets Markus Larsson som ger Sigur Rós "glaciärprogg" ett plus av fem: "Att dra en fiolstråke över strängarna på en elgitarr har varit ett pretentiöst lågvattenmärke ända sen Jimmy Page gned sig fördärvad i Led Zeppelins låt 'Dazed and confused'. Och Sigur Rós för givetvis den hemska traditionen vidare på scen", skriver han.

Göteborgs-Postens Jan Andersson är något snällare och delar ut tre fyrar av fem - men har ändå slipat sågen: "Som ett obegripligt Kent kört genom en isländsk speldosa", tycker han.

Svenska Dagbladets Kristin Lundell bloggar om konserten och låter hyfsat positiv: "Vilken öronbalsameffekt det blev när Sigur Rós gick på - med sin 'Svefn-g-englar' - bara några sekunder efter att Nick Cave vrålat klart på scenen bredvid. Aaaaaa. Jag älskar Sigur Rós", skriver hon i blogginlägget och i en betygslös recension konstaterar hon att "Jónsi Birgissons gnyende falsett bärs upp av hans ständigt så plågade ansiktsuttryck" men att bandet ändå öppnat sig mot publiken: "Men inte kunde väl någon tro att det skulle komma en dag då Birgisson skulle uppmana sin publik till att både sjunga med och klappa i takt. Undrens tid är tydligen inte förbi."

Smålandspostens Galejblogg konstateras att Sigur Rós tog luften ur Broder Daniels avskedskonsert: "Det blev inget grandiost avslut [för Broder Daniel]. Kanske var det för att Sigur Rós just innan bjudit på en magnifik ljus- och ljudupplevelse."

GT:s krönikör Kai Martin uppehåller sig också mest vid Broder Daniel - men noterar ändå att Sigur Rós var "magiska", medan Helsingborgs Dagblads Fredrik Söderlund faller för musikens "överjordiska skönhet".

Bland musiksajterna finns också flera entusiastiska tyckare.

Rockfotos Matilda Lindblom tycker att Sigur Rós "nuddar precis den sidan av hjärtat som är svårt att förmå sig på" och delar ut full pott till konserten på Way out west: "När Jon þór Birgisson skriker ut i natten tillsammans med ett konfettiregn och en utomordentlig ljusshow snuddar han på den hoppfyllda melankoli som bandet på många sätt representerar", skriver hon vidare.

Dagens Skivas Kal Ström är också förtjust: "Hjärnan, strupen och tungan vill följa med i det man ser och hör, men det går inte. Jag känner mig som ett barn som härmar ljud, men inte har en aning om vad det betyder eller vad det egentligen är som sjungs. Men det känns bra ändå. Berusande rusigt", anser han.Ovan kan du kika på ett filmklipp med Sigur Rós från Way out west.

Foto: Yoshika Horita/www.sigur-ros.co.uk