fredag 22 augusti 2008

Silvermedaljören hoppas på historiskt guld

I 52 år har trestegshopparen Vilhjálmur Einarsson varit den ende isländske silvermedaljören i ett OS. I dag blev det klart att han får sällskap av handbollslaget. "Jag har hoppats på detta länge", säger han till Vísir.is.

Han såg den rafflande semifinalen och jublade åt den övertygande segern. "Jag gläds tillsammans med dem. Det här är ett fantastiskt resultat", säger han.

Och om det på söndag visar sig att handbollslandslaget överträffar hans prestation och kniper ett historiskt första OS-guld kommer han inte att sörja. "Nej, tvärtom, jag kommer att fira med dem."

Islänningarna jublade och grät efter vinsten över Spanien. Men uppladdningen inför finalen har redan börjat. Ingimundur Ingimundarson säger till Vísir.is att han hellre lägger sig ner och dör än att missa möjligheten till ett OS-guld.

"Vi är inte rädda för Frankrike", säger Róbert Gunnarsson till Vísir.is och hyllar dagens insats: "Jag ska inte tala om domarna som försökte hjälpa Spanien. ... Vi var mycket bättre."

Snorri Steinn Guðjónsson säger att Island inte räds någon nation samtidigt som han har respekt för det franska laget. "Vi hade inte nått finalen om vi inte haft möjlighet att vinna den. Vi ska njuta av segern och försöka komma ner på jorden. Det blir visserligen svårt att vinna över Frankrike som har ett fantastiskt lag och har varit utmärkta i den här turneringen", säger han till Vísir.is.

Här kan du läsa mer om Islands seger över Spanien. I högerspalten kan du rösta på vem du tror vinner OS-finalen.