torsdag 11 december 2008

Davíð Oddsson i botten på förtroendelistan

En av tio islänningar har förtroende för centralbankschefen Davíð Oddsson. Men hos partikamraterna i Självständighetspartiet är stödet alltjämt ganska starkt - där har 41,1 procent av de tillfrågade förtroende för Davíð Oddsson. Det visar en ny undersökning från MMR.

Den nya mätningen visar att islänningarnas förtroende för politiker och andra ämbetspersoner har skadats rejält av finanskraschen. Bara tre personer - socialminister Jóhanna Sigurðardóttir (63,6 procent positiva, 13,7 negativa), presidenten Ólafur Ragnar Grímsson (43,7 positiva, 28,7 negativa) och miljöminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir (40 positiva, 32,7 negativa) - har en positiv majoritet på förtroendekontot.

9,8 procent av islänningarna har förtroende för Davíð Oddsson. 78 procent saknar förtroende för honom. Centralbankschefen är den person som flest misstror i undersökningen. Men han är inte sist när det gäller plussidan på förtroendekontot.

I botten hamnar finansinspektionens Jónas Fr. Jónsson (4,8 procent positiva, 63 negativa) tillsammans med näringslivsprofiler som Birna Einarsdóttir (Nýja Glitnir), Elín Sigfúsdóttir (Nýja Landsbanki), Finnur Sveinbjörnsson (Nýja Kaupþing) och Jón Ásgeir Jóhannesson (Baugur). Samtliga har en förtroendeandel under tio procent. Det gäller även finansminister Árni M. Mathiesen som bara 5,4 procent av islänningarna litar på.

Ágúst Ólafur Ágústsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, krävde under gårdagens debatt att Davíð Oddsson först ska städa framför egen dörr innan han börjar att sopa skit på andra. Uttalandet är en reaktion på att Davíð Oddsson påstod sig ha hittills okänd information om finanskraschen och den brittiska regeringens användning av terroristlagstiftning mot Island, som han vägrade avslöja. Ágúst Ólafur Ágústsson upprepade enligt Morgunblaðið kravet på att Davíð Oddsson berättar allt han vet - informationen är inte hans utan tillhör det isländska folket.

Flera andra ledamöter stämde in i kritiken. Den avgörande frågan är om Davíð Oddsson talar sanning när han hävdar att han varnade regeringen för finanskraschen redan i somras - en varning som inte ens hans partikamrater kan minnas. Flera ministrar har antytt att han ljuger. Men så länge ord står mot ord går pajkastningen vidare.

Här kan du läsa mer om Davíð Oddsson.

Här kan du läsa hela förtroendeundersökningen.