lördag 13 december 2008

Dödförklarade fånge för att komma över pengar

Mannen gick bort efter en längre tids kamp mot cancern. Den som ville uppmanades i stället för att köpa blommor att sätta in pengar på ett konto tillhörande en fond för cancerforskning.

Det var bara två problem med dödsannonsen i Morgunblaðið. Mannen var inte död. Och bankkontot tillhörde en av hans medfångar på högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun i Eyrarbakki.

I annonsen påstods att mannen avlidit av cancer den 6 december. Fotografiet på mannen hade manipulerats för att han skulle se sjuk ut. Eftersom Morgunblaðið inte kontrollerade innehållet i annonsen gick den i tryck.

Mannen som uppgavs ha avlidit avtjänar ett längre fängelsestraff på Litla-Hraun. Bankkontot, som nu har spärrats, gick till en medfånge som nu misstänks för bedrägeri.

Det är dock inte klart om det är mannen med bankkontot som är skyldig. Polisen i Selfoss har beslagtagit de datorer som används av fångarna för att se vem som mejlat annonsunderlaget till tidningen. Internerna har begränsad tillgång till internet på fängelset, men modem för mobilt bredband har vid flera tillfällen smugglats in på anstalten så att fångarna kan surfa fritt i sina rum.

"Det här är det mest osmakliga som jag har sett", säger Páll Winkel vid Fangelsismálastofnun ríkisins till Morgunblaðið.

Morgunblaðið har bett om ursäkt för misstaget. På fängelset har kontrollen över fångarnas datorer utökats, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om situationen på Litla-Hraun.