söndag 7 december 2008

Klartecken för stadsbussar utanför Reykjavík

Den 2 januari börjar stadsbussarna Strætó trafikera Borgarnes och Hvalfjörður norr om Reykjavík och Hveragerði och kommunen Árborg söder om huvudstaden. Två kommuner har redan sagt ja och de övriga väntas godkänna trafiken i veckan, skriver Skessuhorn.

Strætó trafikerar i dag Akranes i norr och Reykjavíks södra förorter. Med de nya linjerna får flera tusen pendlare möjligheten att åka kollektivt till huvudstaden. I såväl Borgarnes, Akranes och Hvalfjörður i norr som Hveragerði, Selfoss, Eyrarbakki och Stokkseyri i söder är det många som pendlar till Reykjavík. De flesta använder i dag bil eftersom busstrafiken mellan orterna är begränsad.

Kommunerna skjuter till pengar för trafiken. Samtidigt förändras också prissättningen för resorna. Tidigare har en enkel resa med Strætó alltid kostat 280 isländska kronor - oavsett om sträckan är två hållplatser i centrala Reykjavík eller den fem mil långa resan till Akranes.

Vid årsskiftet införs fyra zoner. Priset för en zon blir 280 kronor. Hveragerði och Akranes hamnar i zon tre (resan från Reykjavík kostar då 840 kronor) och Árborg, Borgarnes och Hvalfjörðurområdet i zon fyra (1 120 kronor). För den som i dag reser mellan Akranes och Reykjavík tredubblas alltså priset.

Prissättningen är dock inte definitiv ännu - kommunerna har alltjämt möjligheten att gå in och subventionera biljettpriset.

Inledningsvis blir det åtta dagliga turer i varje riktning mellan Borgarnes och Reykjavík.

Gísli S Einarsson, borgmästare i Akranes, säger att han har stora förhoppningar om ökat utbyte mellan Akranes och Borgarnes. Kollegan Páll S Brynjarsson i Borgarbyggð hoppas att kommuninvånarna nu lättare kan ta sig mellan utbildningar och arbeten på andra orter.

För den som besöker Island utan bil med Reykjavík som bas innebär Strætós nya linjer att en massa skojiga möjligheter öppnar sig. I Borgarnes finns bland annat ett av Islands bästa museer, Landnámssetur Íslands, och det blir nu enklare att besöka mysiga Hveragerði i söder där det bland annat finns heta källor mitt i staden och fantastiska bad en halvtimmes promenad upp i bergen. Stokkseyri och Eyrarbakki är två charmiga småstäder på sydkusten med ett par riktigt bra restauranger och några skojiga museer. Selfoss är den största staden på Island som inte ligger vid havet. Här finns ett stort utbud av butiker och en del sevärdheter, men Selfoss är trots storleken en ganska anonym stad.

Resorna till Borgarnes och Hveragerði kommer att ta ungefär en timme.

Här kan du läsa mer om planerna för busstrafiken.