söndag 7 december 2008

Tre års fängelse för våldtäkt på toalett

Historien kring ett av Islands mest uppmärksammade sexualbrott har fått ett slut. En ung man döms till tre års fängelse för våldtäkt mot en 19-årig kvinna. Övergreppet ägde rum på en hotelltoalett i Reykjavík.

I juli 2007 frikändes mannen av Héraðsdómur Reykjavíkur. Rätten ansåg inte att mannen hade för avsikt att våldta kvinnan och att han inte förstod hur berusad hon var och därför inte hade utnyttjat situationen.

Kvinnan berättade under rättegången att hon var skräckslagen när mannen följde med henne in på damtoaletten, låste dörren, tryckte ned henne mot golvet och genomförde ett samlag mot hennes vilja. Men hon var så rädd att hon inte förmådde göra motstånd. Därför frikändes mannen först av Héraðsdómur Reykjavíkur.

Men Hæstiréttur Íslands knäppte tingsrätten på näsan och skickade tillbaka målet. I en ny rättegång blev straffet för mannen tre års fängelse. Hæstiréttur Íslands har nu fastställt fängelsestraffet. Han ska också betala två miljoner isländska kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen är en seger inte bara för den 19-åriga kvinnan, utan även för alla som blev upprörda över frikännandet. De ansåg att domstolens resonemang om att kvinnan varit för berusad för att göra motstånd var irrelevant.

Våldtäkten ägde rum den 17 mars på Saga Hótel i Reykjavík. En domare i Hæstiréttur Íslands ville fria mannen.

Här kan du läsa mer om det uppmärksammade våldtäktsmålet.

Här kan du läsa domen i sin helhet.