fredag 30 januari 2009

Hej journalister, här är det ni brukar fråga efter

I dessa kristider är det många journalister som hör av sig till Islandsbloggen om både det ena och andra. Det är helt okej - jag hjälper gärna till med fakta, bakgrund och intervjupersoner om jag kan och hinner. Att fråga är dessutom mycket trevligare än att stjäla utan att kredda, vilket tyvärr vissa kolleger ägnar sig åt. De får å andra sidan heller ingen hjälp när de väl ber om det.

Nåja. Det var dagens rättshaverism. I alla fall.

Det är bara att mejla xislandsbloggenx@xgmail.comx (plocka bort alla x ur adressen) så svarar jag på mejl eller ringer upp. Jag ställer inte upp på några intervjuer eller spolar min anonymitet men hjälper som sagt gärna till med bakgrundsinformation och tips i mån av tid. Bra källor behåller jag däremot naturligtvis för mig själv. Vill du veta mer om Islandsbloggen? Klicka här.

Så här hittar du bra fakta om Island:

Hagstofa Íslands: Islands motsvarighet till Statistiska centralbyrån. Här finns mängder av fakta om befolkning, geografi, handel, löner, utbildning, turism, företagande, politik, med mera. Rapporterna är i regel på isländska med en snål engelsk sammanfattning men det är busenkelt att ta fram fakta och göra egna sammanställningar. Klicka på den etikett du är ute efter, välj variabler efter tycke och smak och voilà så finns det där - från befolkningen på Hemön 1940 till antalet asatroende i dag. Att göra jämförelser är precis lika enkelt.

Vinnumálastofnun: Motsvarigheten till Arbetsförmedlingen. Här finns mängder av uppgifter om arbetsmarknaden samt arbetslöshetsstatistik som uppdateras dagligen.

Háskóli Íslands: Islands universitet i Reykjavík är landets största högskola. Om du på måfå jagar en expert utan att ha något namn så ring växeln på +354 525 4000. De hittar säkert en lämplig person.

The Icelandic Government Information Center: Är precis vad det låter som. Här hittar du alla pressmeddelanden från regeringen och flera myndigheter samt kontaktuppgifter till ministrarnas pressekreterare.

Neytendasamtökin: Konsumentorganisation som ger ut Neytendablaðið, en Råd och rön-liknande tidskrift. Hemsidan innehåller massor av matnyttigt om konsumtion och priser.

Alþýðusamband Íslands: Islands motsvarighet till LO - publicerar regelbundet intressanta undersökningar om konsumentpriser och politiska attityder.

Samtök atvinnulífsins: Näringslivets branschorganisation. Publicerar också en hel del intressanta mätningar och rapporter.

Reykjavíkurborg: Kommunens hemsida - också full av bra statistik och fakta.

Ferðamálastofa: Islands turistråd har förstås full koll på siffror och saker som gäller turismen i landet.

Veðurstofa Íslands: Motsvarigheten till SMHI. Experter på allt som rör väder, klimat, jordskalv, vulkanutbrott och isförhållanden. Delar av hemsidan är på engelska.

Skip: Hemsidan som har stenkoll på allt som rör fiske. Förutom nyheter och fakta kan du även plocka fram information om alla fiskebåtar och individuella kvoter. Enbart på isländska.

Capacent Gallup: Det kanske mest ansedda undersökningsföretaget på Island. Regelbundet uppdaterade opinionsmätningar. Klicka dig fram till Þjóðarpúlsinn - den berättar hur islänningarna ser på tillvaron och framtiden just nu.

Markaðs- og miðlarannsóknir: Också ett etablerat undersökningsföretag. Gör regelbundna väljarbarometrar samt olika förtroendeundersökningar. Det mesta är visserligen på isländska men här kan du se vad MMR haft för sig på sistone.

Seðlabanki Íslands: Regelbunden uppdatering om det ekonomiska läget. Men nej, centralbankschefen Davíð Oddsson ger inga intervjuer...

Héraðsdómstólar och Hæstiréttur Íslands: Tingsrätterna respektive Högsta domstolens hemsidor. Domar i fulltext samt arkiv där du bland annat kan söka efter person. Bara på isländska. Nej, jag översätter inte domarna mot Jón Ásgeir Jóhannesson.

Lögreglan: Polisens hemsida erbjuder rapporter om brott och olyckor på Island plus polisrelaterade nyheter.

Já: Hela telefonkatalogen på nätet. Eftersom det är Island finns alla med - från fiskare i Grindavík till statsminister Jóhanna Sigurðardóttir och utrikesminister Ingibjörg Sólrún Gísladóttir (Geir H. Haarde, Jón Ásgeir Jóhannesson och de gamla bankbossarna tycks dock ha tröttnat på samtal och har nu skaffat sig hemligt nummer) - och tänk på att personer listas efter förnamn, att det blir lättare att hitta om du skriver en persons samtliga förnamn (drygt hälften av islänningarna har minst två) samt att stava korrekt (söker du till exempel på Ingibjörg Solrun Gisladottir eller Ingibjörg Gisladottir får du inga träffar). Även om du inte talar isländska så talar de flesta islänningar utmärkt skandinaviska - med engelska blir det ofta bara krångligare.

Icelandic Online: Det bästa nätlexikonet för översättning mellan isländska och engelska.

Så transkriberar du isländska bokstäver:
Þ skrivs th - inte t och i synnerhet inte p - ð skrivs d - inte dh eller th - och æ skrivs ae - inte ä. Den här transkriberingen gör att du bäst återger det isländska uttalet. Vokaler med diakritiska tecken (akut accent) kan skrivas utan accent - att börja transkribera diftongljud som á och ó är inte att rekommendera. Det skapar garanterat fler frågetecken än det löser.

Och så de i särklass vanligaste frågorna:

Hur ser Islands politiska framtid ut?
Det är oerhört svårt att säga. Läget har förmodligen aldrig varit så ovisst. Gröna vänstern blir sannolikt största parti i alltinget efter nyvalet, men kommer inte att nå egen majoritet. Den givna samarbetspartnern är förstås Socialdemokraterna - men om chansen finns föredrar Gröna vänstern säkert en EU-kritisk koalition. Hur den skulle se ut går det bara att gissa - bland de demonstrationsnätverk som kanske även ställer upp i nyvalet är det ännu osäkert exakt hur politiken kommer att se ut. Några som i en eller annan form kan tänkas dyka upp i alltinget i vår är Nýir tímar-Breiðfylking grasrótarhreyfinga, feministiska Neyðarstjórn kvenna och Raddir Fólksins-Breiðfylking gegn ástandinu där en av de ledande aktivisterna är Hörður Torfason. Vid förra valet missade det färska och radikala miljöpartiet Íslandshreyfingin - lifandi land alltingsspärren med någon procent - även de har goda chanser nu. Och så finns Nýtt lýðveldi som snarast strävar efter en folkregering.

Kommer Island att gå med i EU?
Om inte EU och Socialdemokraterna lyckas stressa fram en folkomröstning redan till våren tror jag att svaret blir nej. Opinionsläget just nu är dött lopp med stor andel osäkra. Island är främst ute efter euron men inte så mycket mer. Ju mer ekonomin återhämtar sig, desto mer kommer opinionen åter att bli negativ till medlemskap. En EU-anslutning skulle kunna få svåra konsekvenser för de näringar som byggde Island - fisket och jordbruket. Läs mer om det här, här och här.

Vem ska jag intervjua?
Förutom det vanliga galleriet av smånötta debattörer - typ Einar Már Guðmundsson, Hallgrímur Helgason och Andri Snær Magnason - och experter - statsvetaren Ólafur Þ. Harðarson, ekonomen Þorvaldur Gylfason, och statsvetaren Gunnar Helgi Kristinsson - så funkar det alldeles utmärkt att prata med folk på gatan. De flesta är mycket insatta och engagerade i Islands framtid. Högvilt som Jón Ásgeir Jóhannesson och Davíð Oddsson är däremot sällan sugna på att ge intervjuer. Men Davíð Oddsson kommer, precis som han brukar göra, förmodligen att ge en enda intervju när han väl fått sparken. Liksom förra gången han ploppade upp så blir det knappast till isländsk press han vänder sig - det är bara gratulera den som lyckas, han lär spy mer galla än någonsin för att sedan åter gå under jorden.