onsdag 18 februari 2009

Favoritplatser på Island - 8: Reykjanestá

Den som har bråttom att hinna se mycket Island på kort tid innan planet går bör vika sina sista timmar på ön till Reykjanestá, landets sydvästligaste spets där en hel massa skojiga saker ligger på kort avstånd från varandra. Det är kanske inte det allra bästa av Island - men om maximalt antal upplevelser ska trängas ihop på minimalt med tid så är det här bästa valet.

Sätt kurs västerut från Grindavík. På vägen ut mot sydvästspetsen och Reykjanesviti ligger den förunderliga Brimketil mitt emellan Atlanten och lavafälten, ett grottliknande hål där vattnet kastas runt. Det är dessutom ett utmärkt ställe att supa in havets salta doft.

Lite mer spännande blir det vid Gunnuhver några kilometer längre västerut. Kanske lite för spännande till och med - förra året spärrades området av eftersom de heta källorna blev för oförutsägbara och fick små explosioner. Om de lugnar ned sig igen så är det ett utmärkt ställe att glömma den friska havsluften och fylla lungorna med svavelpruttånga.

Området sägs ha fått sitt namn efter Gunna - en kvinna som slängdes i de heta källorna någon gång för länge sedan utan att ha fått en rättvis rättegång. Hon ska ha anklagats för att ha varit besatt av magi.

Ytterligare några kilometer västerut står Reykjanesviti, Islands äldsta fyr 73 meter över havet. Den restes först 1878 men förstördes av ett jordskalv åtta år senare. Men sedan 1929 står dagens fyr på platsen. Du kan se ruinerna av den första fyren vid Valahnúkur.

På de höga klipporna har du en klar dag fin utsikt mot Eldey 15 kilometer bort, den 77 meter höga klippön som är hem för världens största koloni av havssulor. Ön är dock mest känd för att det sannolikt var här som världens sista levande garfågel dödades 1844. I januari förra året landsattes en webbkamera med helikopter på ön - den har dock ännu inte kommit igång. Eftersom ön är omöjlig att landstiga på är det här än så länge så nära som du kan komma Eldey.

Ett stenkast härifrån ligger en av källorna till ånga i luften i området - Reykjanesvirkjun, som tar till vara på den geotermiska energi som finns under jordytan.

Några kilometer norrut finns en underlig konstruktion, bron Miðlína över sprickan Álfagjá. Bron sträcker sig mellan Nordamerika och Europa eftersom det är här kontinentalplattorna delar sig - på ena sidan står du i Europa, några meter senare i USA. Ännu mer underligt är att du inne i Keflavík kan få ett certifikat för att du har tagit stegen mellan två kontinenter.

På vägen norrut finns några mindre fiskelägen, Hafnir, Sandgerði och Garður. Vid Hafnir finns lämningar av ett hus som tros härstamma från sent 800-tal. Samt ett av sex ankare från spökskeppet Jamestown - det drev i land här den 26 juni 1881 med en full timmerlast men ingen besättning. Söder om Sandgerði finns ruinerna av Básendar, en fiskeby som utplånades av en tidvattenvåg 1799. I Garður finns ett folkmuseum, en gammal och en ny fyr samt en fantastisk utsikt mot Snæfellsjökull om vädret är klart. Mängder av fartyg har förlist just vid Garður - den som ger sig ut på havsklipporna kan ibland ana vraken.

När du vänder söderut passerar du snart flygplatsen i Keflavík, kraftverket Svartsengi och Blå lagunen strax utanför Grindavík. Tillbaka där du började finns ännu en trevlig sväng att göra - läs mer om det här. Här kan du läsa mer om Eldey.