fredag 17 april 2009

Favoritplatser på Island - 12: Vík í Mýrdal

I andra länder hade Vík í Mýrdal knappt varit en prick på kartan. Men på Island är det ett viktigt servicecentrum - knappt 15 mil öster om Selfoss och 30 mil väster om Höfn på den glest befolkade sydkusten.

Det som inte finns i Vík í Mýrdal i form av människor (cirka 300) finns här i stället i form av lunnefåglar. På klipporna runt staden häckar hundratusentals fåglar under sommarmånaderna, vilket gör platsen till en av de mest lunnefågeltäta i världen.

Här är lunnefåglarna också lätta att komma nära. Det är bara att styra stegen mot den asksvarta stranden - ofta omnämnd som en av världens vackraste - och ta det väldigt försiktigt under klättringen upp på de branta klipporna. Snart sitter du bredvid dem. Ibland tittar de lite nyfiket men de är mest upptagna av att bobba upp och ned med huvudet och fundera på fisk.

Bortom samhället tornar den majestätiska Mýrdalsjökull upp sig. På en hög kulle ligger kyrkan. Det är hit invånarna ska evakueras för att vid ett vulkanutbrott vid Katla undkomma ett jökulhlaup, det enorma glaciärflöde som skapas när isen smälter av hettan och glaciären så småningom ger vika.

Vík í Mýrdals läge är särskilt utsatt. Vattenmassorna från ett jökulhlaup kan nämligen studsa mot närliggande Västmannaöarna och skölja tillbaka in över samhället likt en tsunami.

Runt Vík í Mýrdal finns bland annat de vackra basaltklipporna Reynisdrangar och halvön Dyrhólaey med besynnerliga mönster skapade av vatten och sten.

I samhället finns egentligen allt som behövs. En välsorterad matbutik, flera bra ställen att sova på och en skön avslappnad stämning.

Trevligast är Halldórskaffi, ett mysigt fik och restaurang i Brydebúð, ett hus som byggdes på Västmannaöarna 1831 men flyttades över havet till Vík í Mýrdal 1895. Här finns också turistinformation och ett litet hembygdsmuseum som bland annat skildrar fisket i regionen och hur det är att leva under Katlas skugga.

Den som är sugen på isländska ullprodukter får dessutom garanterat sitt lystmäte hos Víkurprjón. Enligt RÚV har efterfrågan nu ökat så mycket att de knappt hinner med leveranserna. Köpruschen började redan i somras när turister utnyttjade den svagare isländska kronan. Sedan dess har även exporten ökat.

Här kan du läsa mer om hotet från Katla och här kan du spana in Vöktun Kötlu, Ríkisútvarpiðs webbkamera som har koll på Katla dygnet runt.