fredag 10 april 2009

Vänsterregeringen går mot valseger

Socialdemokraterna befäster sin ställning som Islands största parti. Och Borgarahreyfingin kommer allt närmare femprocentspärren.

Med 15 dagar kvar till valet är stödet för den nuvarande regeringen mycket starkt. De senaste dagarnas avslöjanden om FL Group och Landsbankis stöd till Självständighetspartiet gör dessutom att huvudmotståndaren snarare får rikta in sig på skadekontroll än valrörelse.

Socialdemokraterna får 32,6 procent (plus 3,2 procent jämfört med mätningen i mars) i en ny Gallupundersökning. Gröna vänstern får 26 procent (minus 1,7), Självständighetspartiet 25,7 (plus 0,3) och Framstegspartiet 9,8 (minus 0,9).

Borgarahreyfingin fortsätter att klättra i mätningarna och får nu 3,6 procent (plus 0,6) och ser ut att vara det enda av de nya partierna som har en realistisk möjlighet att klara femprocentspärren. För Liberalerna ser det däremot hopplöst ut - partiet backar till 1,1 procent (minus 0,3) och tycks inte få förnyat förtroende i alltinget.

Lýðræðishreyfingin får 0,8 procent och övriga partier 0,2 procent.

Siffrorna skulle ge Socialdemokraterna och Gröna vänstern 40 av 63 mandat i alltinget om det var ett valresultat. Om koalitionen dessutom släpper in Framstegspartiet i regeringen tillkommer ytterligare sex mandat - vilket alltså skulle ge kvalificerad majoritet och möjlighet att driva igenom lagförändringar utan att Självständighetspartiet kan blockera besluten.

3 483 personer tillfrågades. Andelen osäkra väljare fortsätter att minska. 59,2 procent säger sig ha stöd för regeringen.

Även på riksplanet är stödet för de borgerliga partierna större bland männen, medan kvinnorna i större utsträckning sympatiserar med Socialdemokraterna. Kvinnorna är också mer positiva till regeringen.

Här kan du läsa mer om det politiska läget på Island.