lördag 13 juni 2009

Breiðamerkurjökull fyller Jökulsárlón

Breiðamerkurjökull rör sig och glaciärtungan släpper därför ifrån sig ovanligt mycket is. Därför är glaciärlagunen Jökulsárlón nästan packad av is. Så förklarar geologen Oddur Sigurðsson förändringarna vid jökeln.

"Något är på gång i jökeln som jag tycker verkar vara ovanligt", säger han till Morgunblaðið.

Han tror att förklaringen är att glaciären rör sig. Något som inte är helt ovanligt utan inträffar då och då med några års mellanrum. Det skulle också tyckas logiskt om det var dags igen eftersom Breiðamerkurjökull senast tycktes vara i rörelse 1980. Andra glaciärer som också har flyttat sig är bland annat Skeiðarárjökull, Síðujökull, Tungnárjökull och Dyngjujökull.

Att Jökulsárlón innehåller betydligt mer is än vanligt innebär att det blir snäppet knepigare att åka båt i lagunen. Även om det är mer svårnavigerat pågår dock turerna som vanligt. Jökulsárlón brukar vara ett obligatoriskt stopp för den som åker ringvägen runt Island - Oddur Sigurðsson tror dock inte att biltrafiken kommer att påverkas av glaciärens rörelser.

Breiðamerkurjökulls rörelser upptäcktes i samband med att isen smälte på vårkanten. Då fanns ovanligt mycket is i Jökulsárlón. Exakt när glaciären började att röra sig är inte känt, men det var sannolikt någon gång efter förra sommaren. Oddur Sigurðsson tror att Breiðamerkurjökull åter slår sig till ro inom ett år.

Glaciären är den som har legat närmast befolkade områden och är en del av Vatnajökullmassivet. För några hundra år sedan var avståndet mellan Breiðamerkurjökull och havet bara 300 meter. Nu är det fem kilometer. Att en så stor rörelse skulle vara på gång nu anses vara uteslutet.

Hos Veðurstofa Íslands finns bilder som visar förändringarna vid Jökulsárlón.