söndag 14 juni 2009

Framstegspartiet säger nej till Icesave

Framstegspartiet säger nej till regeringens Icesave-uppgörelse. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs förhoppningar om att alltinget enigt sluter upp bakom överenskommelsen riskerar därmed att grusas.

Under gårdagens partistyrelsemöte i Keflavík beslutade Framstegspartiet att rösta emot uppgörelsen. I ett uttalande skriver partiledningen att uppgörelsen innebär för stora risker för de isländska skattebetalarna och att den kan fördjupa krisen i näringslivet. Framstegspartiet anser dessutom att Island borde gå domstolsvägen för att lösa Icesave-tvisten.

Jóhanna Sigurðardóttir sa så sent som i torsdags att hon hoppades på total uppslutning när alltinget röstar om Icesave. Nu blir det inte så. Minst tre av Gröna vänsterns ledamöter kommer att rösta nej. Dessutom kommer sannolikt Självständighetspartiet också att nobba uppgörelsen. Om fler av Gröna vänsterns representanter säger nej riskerar uppgörelsen att falla - något som vore en oerhört tung prestigeförlust för Jóhanna Sigurðardóttir och som skulle kunna utlösa en regeringskris.

Överenskommelsen mellan Island, Storbritannien och Holland består i att Island ersätter de sparare som hade konton i Landsbanki. Staten lånar pengar mot en ränta på 5,5 procent och börjar betala av lånet efter sju år.

I bästa fall kostar notan för Icesave varje islänning 100 000 kronor, i värsta fall mer än 500 000 kronor.

Det är framför allt den höga räntan som kritikerna vänder sig emot. Den är dock lägre än de 6,7 procent som förre statsministern Geir H. Haarde gick med på. Något som gör det lite knepigare för Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson att kritisera uppgörelsen.

I går fortsatte protesterna mot Icesave på Austörvöllur i Reykjavík. Var tionde islänning har nu gått med i den Facebook-grupp som protesterar mot regeringens lösning på Icesave-konflikten.

Här kan du läsa mer om Icesave-debatten.