tisdag 30 juni 2009

Nytt bakslag för Hrafn Gunnlaugsson

Hrafn Gunnlaugsson krävde pengar från isländska staten sedan han blivit misshandlad i Gibraltar. Men Héraðsdómur Reykjavíkur nobbar skadeståndsanspråken - och därmed tycks stjärnregissörens kamp mot rättsväsendet bli resultatlös.

Hrafn Gunnlaugsson, känd främst för filmerna Korpen flyger och Korpens skugga, råkade ut för en obehaglig händelse i Gibraltar i mars 2005. På en smal bergsväg mötte han ett gäng motorcyklister. En av mc-åkarna åkte in i Hrafn Gunnlaugssons hyrbil.

När han gick ut för att kontrollera skadorna på bilen slet en av motorcyklisterna till sig Hrafn Gunnlaugssons filmkamera och kastade den i marken så att den gick sönder. Därefter attackerade han islänningen med slag och sparkar.

På sjukhuset konstaterade läkare att Hrafn Gunnlaugsson hade blåmärken över hela kroppen och bland annat hade skadat axeln. Enligt regissören sökte även en av motorcyklisterna läkarvård på samma sjukhus efter olyckan på bergsvägen. Eftersom åtminstone en i gänget var identifierad trodde polisen att det skulle gå att sätta dit gärningsmannen.

Så blev det inte. Sedan det blev känt att mannen som attackerade Hrafn Gunnlaugsson var son till en hög ämbetsman i Gibraltar la polisen enligt honom ned utredningen. Alla uppgifter om olyckan ströks och polisanmälan försvann. Hur mycket han än försökte gick det inte längre att ens få några bevis för att olyckan och misshandeln faktiskt hade ägt rum.

Några ersättningar från Gibraltar för skadorna kunde det inte bli tal om. För det krävs det enligt Hrafn Gunnlaugsson att gärningsmannen är känd eller att en polisanmälan finns.

Så började en hittills resultatlös kamp mot rättsväsendet. Han sökte utrikesdepartementets stöd men de diplomatiska samtalen med Storbritannien och Gibraltar ledde ingenstans. Han fick till sist en domstol i Gibraltar att ta sig an målet - men det avvisades eftersom polisanmälan inte gick att hitta. Någon brottsofferfond finns heller inte i Gibraltar och Storbritannien avvisade anspråken eftersom de skulle riktas till Gibraltar.

Hrafn Gunnlaugsson vände sig därför till det isländska rättsväsendet för att få ersättning för de fysiska skadorna och den dyrbara filmkameran. Men Héraðsdómur Reykjavíkur säger nej. Isländsk lag gäller inte i Gibraltar - eftersom mannen som attackerade honom varken var islänning eller bosatt på Island avvisar domstolen anspråken. Brottet är inte så speciellt att rätten kan göra avsteg från praxis.

Även Héraðsdómur Reykjavíkur anser att det är en svaghet att bara Hrafn Gunnlaugsson och hans familj har vittnat om händelsen. Den isländska domstolen efterlyser också den polisanmälan som inte går att hitta - om den någonsin har funnits.

Fast den som sett Korpen flyger och Korpens skugga vet förstås en sak - det finns alltid tid för hämnd och rättvisa...

Här kan du läsa domen i sin helhet.