tisdag 16 juni 2009

På jakt efter bomber vid El Grillo

I dag anländer Landhelgisgæslan till Seyðisfjörður för att oskadliggöra en bomb vid fartyget El Grillo. Över 500 bomber har tidigare plockats upp från vraket.

Det brittiska oljefartyget El Grillo sänktes av tre tyska stridsplan den 10 februari 1944. Båten låg då ankrad i fjorden. Seyðisfjörður var den hamn på den isländska östkusten som de allierade använde flitigast under andra världskriget.

El Grillo ligger på mellan 28 och 45 meters djup. Det enda synliga tecknet på att det finns ett fartyg under vattenytan är en boj som markerar platsen för förlisningen. El Grillo är 150 meter lång och väger över 7 000 ton.

Över 500 bomber har plockats upp från fartygsvraket genom åren. Arbetet med att desarmera sprängladdningarna är riskfyllt men enligt Landhelgisgæslan finns det risk för att bomberna kan brisera.

Saneringsarbetet kring El Grillo har annars främst handlat om olja. Fartyget läckte under årtionden olja ut i fjorden. 1952 togs 4 500 liter upp vid en första sanering. Efter intensiva insatser i början av 2000-talet sanerades fartyget grundligt. Sedan dess har vraket blivit ett populärt objekt för dykare.

2004 plockade Landhelgisgæslan upp mängder av vapen och sprängämnen från El Grillo. Fartyget var bland annat utrustat med luftvärnskanoner. En av dem finns nu placerade vid stranden i Seyðisfjörður och pekar ut mot den plats i fjorden där El Grillo gick under.

Här kan du läsa mer om Seyðisfjörður.