tisdag 23 juni 2009

Tar tjänstledigt i väntan på utredning

Kópavogurs borgmästare Gunnar I. Birgisson tar tjänstledigt tills utredningen om hur han har handskats med kommunens tillgångar är klar. De senaste anklagelserna mot honom gör gällande att han har använt pengar från den kommunala pensionsfonden för privata utgifter.

Gunnar I. Birgisson har haft en tuff månad. Först anklagades han för att ha gynnat sin dotters och sitt eget företag genom att ge dem kommunala uppdrag värda mångmiljonbelopp. En utredning gjord av konsultfirman Deloitte konstaterade att han sannolikt brutit mot lagen eftersom affärerna inte föregåtts av någon offentlig upphandling. En annan utredning gjord av Lex kom däremot fram till att uppdragen inte föll under anbudslagstiftningen.

Oppositionen krävde redan då att Självständighetspartiets starke man skulle avgå. Även koalitionspartnern Framstegspartiet rynkade på näsan åt Gunnar I. Birgissons affärer - även om de inte var olagliga tycktes de definitivt olämpliga.

Men Gunnar I. Birgisson ville inte avgå trots envisa övertalningsförsök från Framstegspartiet. Efter att pensionsskandalen blivit känd gick han dock med på att kliva ned - Gunnsteinn Sigurðsson tar över som borgmästare och partierna fortsätter samarbetet till nästa val.

Nu anklagas Gunnar I. Birgisson för att ha fört finansinspektionen Fjármálaeftirlitið bakom ljuset. Socialdemokraten Flosi Eiríksson, ordförande för den kommunala pensionsfonden i Kópavogur, hävdar att tillgångarna i fonden gjorts tillgängliga för kommunledningen med syfte att förbättra avkastningen. Men i stället för att investera ska Gunnar I. Birgisson ha använt pengarna till privata utgifter.

Gunnar I. Birgisson förnekar brott och anser sig vara utsatt för smutskastning av politiska motståndare. Han tror och hoppas att de pågående utredningarna ska visa att han är oskyldig till anklagelserna. Han väljer ändå att ta tjänstledigt tills affärerna är utredda.

Om Gunnar I. Birgisson döms i domstol kan brotten ge upp till två års fängelse.

Gunnar I. Birgisson valdes in i kommunfullmäktige i Kópavogur 1990. Mellan 1999 och 2006 var han alltingsledamot för Självständighetspartiet. Han blev borgmästare i Kópavogur 2005.

Här kan du läsa mer om Gunnar I. Birgisson.