måndag 15 juni 2009

Islänningarna är inte längre terrorister

Talibanerna i Afghanistan, al-Qaida, Nordkorea, Burma, Sudan, Iran och Zimbabwe har inte längre isländskt sällskap på listan över den brittiska regeringens lista över vilka länder och organisationer som är terrorstämplade. I dag hävdes svartlistningen av Landsbanki - att göra affärer med den nu förstatligade isländska banken är alltså inte längre straffbart enligt den brittiska antiterroristlagstiftningen.

Att terrorstämplingen har upphävts är ett resultat av den isländska regeringens löften om att ersätta de brittiska och holländska sparare som hade tillgångar i Landsbankis konto Icesave. Det tycks dock långt ifrån säkert att statsminister Jóhanna Sigurðardóttir verkligen får igenom uppgörelsen i alltinget. Den höga räntan på 5,5 procent har fått svidande kritik och flera av koalitionspartnern Gröna vänsterns ledamöter väntas rösta emot förslaget. Tillsammans med oppositionen kan de fälla uppgörelsen.

Enligt uppgifter till Islandsbloggen lutar det åt att Självständighetspartiet säger ja medan Medborgarrörelsen röstar nej. I så fall finns en majoritet för uppgörelsen. Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson har svårt att såga överenskommelsen eftersom det var hans företrädare Geir H. Haarde som förhandlade fram grundvillkoren - och då var räntan ännu högre.

Läs mer om överenskommelsen om Icesave här.