tisdag 22 september 2009

Förtroendet för isländska medier ökar

Förtroendet för isländska medier ökar. Men tilliten är fortfarande rejält naggad i kanten efter finanskraschen. Det visar en ny undersökning gjord av MMR.

RÚV är alltjämt Islands mest pålitliga nyhetskälla. 75,1 procent av islänningarna har stort eller ganska stort förtroende för public service-kanalens nyhetssändningar.

59,6 procent har förtroende för Morgunblaðið på nätet och 57,9 procent för papperstidningen. Gapet till konkurrenten Fréttablaðið är fortfarande stort, 38,1 procent känner tilltro till papperstidningen, 37,2 procent till tv-nyheterna i Stöð 2 och 26,9 procent till nyhetswebben Vísir.

25 procent litar på affärstidningen Viðskiptablaðið medan 5,8 procent har förtroende för DV, vilket trots den låga noteringen innebär att papperstidningen samt webben DV.is (5,6 procent) är de enda som har högre nivåer av tilltro jämfört med före finanskraschen.

13,5 procent känner förtroende för Eyjan.is och 7,5 procent för Pressan.is. Förtroendet för isländska medier hamnar därmed i genomsnitt på 18,9 procent - som jämförelse saknar 35,8 procent tilltro till media.

DV toppar i vanlig ordning misstroendelistan. 70 procent av de tillfrågade saknar förtroende för tidningen.

För samtliga gäller att förtroendet har ökat med några procent jämfört med den förra mätningen i maj i år.

Tilltron till media rasade i samband med finanskraschen. Kritiker ansåg att journalister hade underlåtit att granska spekulationsekonomin av hänsyn till politiska och ägarintressen - Morgunblaðiðs band till Självständighetspartiet och Jón Ásgeir Jóhannesson som ägare av 365 där bland annat Fréttablaðið, Vísir och Stöð 2 ingår.

Att förtroendet åter stiger kan vara ett resultat av att bakgrunden till finanskrisen nu granskas aktivt. Riksåklagaren friar också sex journalister - Agnes Bragadóttir och Þorbjörn Þórðarson på Morgunblaðið, Agli Helgason på RÚV, Kristin Hrafnsson på "Kompáss" samt Reynir Traustason och Inga F. Vilhjálmsson på DV - för brott mot banksekretessen.

Finansinspektionen Fjármálaeftirlitið anmälde nämligen i februari de sex journalisterna för brott mot banksekretessen. I artiklar och inslag hade de på olika sätt avslöjat affärsförhållanden på ett lagvidrigt sätt.

Anmälan gällde fem olika publiceringar. Men riksåklagaren avskriver dem för att det antingen gått för lång tid mellan publicering och anmälan eller för att det inte var brottsligt att publicera uppgifterna.

Morgunblaðiðs chefredaktör Ólafur Þ. Stephensen hoppade nyligen av jobbet efter en konflikt med ägaren Árvakur. Enligt ett uttalande var de oense om tidningens inriktning.

En av dem som har nämnts som en tänkbar efterträdare är förre centralbankschefen Davíð Oddsson, uppger Vísir och Eyjan hävdar att det redan är beslutat att han får jobbet. Davíð Oddsson arbetade på Morgunblaðið mellan 1973 och 1974 som politisk kommentator.

Oavsett eventuella åsikter om Davíð Oddssons lämplighet hade det varit spännande att se hur det hade påverkat förtroendet för tidningen.