söndag 18 oktober 2009

Första spadtaget för grön metanolfabrik

Metanolfabriken vid Svartsengi i Grindavík använder ånga för att producera metanol. I går togs det första spadtaget till den världsunika fabriken.

Den nya anläggningen är ett resultat av ett samarbete mellan Háskóli Íslands i Reykjavík och inhemska och utländska experter. Fabriken kommer att använda överskottsånga från borrhålen vid kraftverket Svartsengi vid Blå lagunen som energikälla för att framställa metanol.

Förhoppningen är att produktionen ska komma igång i slutet av nästa år. Bränslet kan användas till bilar och andra fordon. Fabriken ska producera omkring fyra miljoner liter metanol om året.

50 personer arbetar med bygget av fabriken som har fått namnet George Olah CO2 to Renewable Methanol Plant. Nobelpristagaren i kemi, George Andrew Olah, har gett namn åt anläggningen. Han har också varit delaktig i utvecklingen av planerna. Företaget Carbon Recycling International satsar en miljard isländska kronor på bygget som sker i samarbete med Hitaveita Suðurnesja.

Carbon Recycling International hoppas på sikt på att kunna använda överskottsånga från andra energikrävande industrianläggningar i produktionen. Något som skulle bidra till att minska Islands koldioxidutsläpp eftersom produktionen sväljer mer koldioxid än vad som släpps ut när metanol används som bränsle.

Carbon Recycling Internationals vd Sindri Sindrason säger till Víkurfréttir att nästa fabrik blir tio gånger större.

President Ólafur Ragnar Grímsson närvarade när det första spadtaget togs i går.

I slutet av augusti invigdes Becromals fabrik i Akureyri. Eyþór Arnalds, vd för Strokkur Energy, beskriver i Morgunblaðið anläggningen som "den första gröna storindustrin på Island".

Becromal framställer elektronnikkomponenter av aluminium. Produktionen drivs med överskottsenergi och ska inom kort ha 90 anställda.

Íslenska kísilfélagið har fått tillstånd för produktion av upp till 70 ton kisel varje år i Helguvík i Reykjanesbær. Produktionen ska börja i november 2011.

Greenstone undersöker enligt Morgunblaðið möjligheterna till ett datacenter i Þingeyjarsveit vid Húsavík. Tidigare har Blönduós pekats ut som favoriten till att få ta hand om de jättelika serverhallarna. Island är enligt Reuters det mest miljövänliga alternativet för datacenter.

Här kan du läsa mer om planerna för ett datacenter i Blönduós.