söndag 11 oktober 2009

Tod Williams regisserar Mýrin i USA

Tod Williams regisserar den amerikanska nyinspelningen av Mýrin. Filmen kommer att spelas in i Louisiana och Chicago.

Erlendur Sveinsson blir Martin Ford när händelserna i Mýrin flyttas till Louisianas träsk. Och Tod Williams regisserar i stället för Baltasar Kormákur.

Islänningen är nöjd med valet och säger sig bland annat ha gillat The Door in the Floor som Tod Williams gjorde baserad på en bok av John Irving med Jeff Bridges och Kim Basinger i huvudrollerna. Några skådespelare är ännu inte klara för nyinspelningen av Mýrin som har arbetsnamnet Jar City.

"Vissa scener är precis som i Mýrin och vissa miljöer är tagna direkt ur filmen så de är väldigt trogna ursprungsversionen", säger Baltasar Kormákur till Fréttablaðið.

Även rättigheterna till Reykjavík-Rotterdam har sålts till USA.

Baltasar Kormákur var en av de isländska regissörer som kritiserade regeringen för att filmstödet bantas med en tredjedel nästa år. När nedskärningarna debatterades i alltinget kallade den politiske vilden Þráinn Bertelsson filmbranschen för "den isländska kulturens flaggskepp" och sa att kulturen var "samhällets mat och dryck". Därför ville han behålla nuvarande anslag.

Kulturminister Katrín Jakobsdóttir öppnade dörren för att åtminstone banta nedskärningarna av filmstödet och sa att "bidragen skurits ned mer än önskvärt". Frågan ska nu snabbutredas innan budgeten klubbas.

Här kan du läsa mer om protesterna mot nedskärningarna av anslagen till film- och tv-produktion.