söndag 1 november 2009

Sex av tio: Avhoppet försvagade regeringen

59 procent av islänningarna anser att hälso- och sjukvårdsminister Ögmundur Jónassons avhopp försvagade regeringen. Och 46 procent tror att vänsterkoalitionen spricker före nästa val till alltinget. Det visar en ny Gallupundersökning.

Den senaste opinionsmätningen är inte särskilt rolig läsning för statsminister Jóhanna Sigurðardóttir. Den borgerliga oppositionen har nu en knapp majoritet av väljarnas sympatier.

Självständighetspartiet ökar med 4 procentenheter jämfört med septembermätningen och är alltjämt största parti och har stöd av 32,7 procent av väljarna. 25,3 procent hade lagt sin röst på Socialdemokraterna om det var val i dag, 23 procent på Gröna vänstern, 16,4 procent på Framstegspartiet och 0,9 procent på Medborgarrörelsen. 1,8 procent föredrar något annat parti.

42 procent är nöjda med att Ögmundur Jónasson lämnade regeringen på grund av oenighet kring Icesave-avtalet. 59 procent anser att avhoppet försvagar koalitionen. 46 procent anser att det är osannolikt att regeringen överlever mandatperioden.

Bara 6 procent av islänningarna har stort förtroende för Internationella valutafonden, 25 procent för EU, 30 procent för Nato, 46 procent för Nordiska rådet och 58 procent för Förenta nationerna.

Norrmännen är alltjämt mest populära på Island. 81 procent av islänningarna har en positiv inställning till norska medborgare. Därefter följer danskar (78 procent), japaner (55 procent), amerikaner (48 procent), holländare (35 procent), britter (33 procent) och ryssar (30 procent).

Andelen islänningar som är positivt inställda till britter har dubblerats sedan förra året. Ryssar är den enda nationaliteten som har backat i popularitet jämfört med mätningen i oktober 2008.

Gröna vänsterns Lilja Mósesdóttir sa i dagens "Silfur Egils" att hon inte kan rösta ja till Icesave-avtalet. Om även Ögmundur Jónasson bestämmer sig för att säga nej till uppgörelsen krävs bara att ytterligare en av Gröna vänsterns ledamöter röstar emot regeringens linje för att vänsterkoalitionen ska kollapsa. Ásmundur Einar Daðason och Atli Gíslason har heller inte bestämt sig, uppger Morgunblaðið.

Jóhanna Sigurðardóttir har redan lovat både IMF och EU att det finns en majoritet i alltinget för det omförhandlade Icesave-avtalet. Om den spricker väntar sannolikt regeringskris och nytt stopp av låneutbetalningar till Island.

Här kan du läsa mer om opinionsläget på Island.