tisdag 8 december 2009

Spökvandrare i Reykjavík fejkar berättelser

Draugaferðir - Haunted Walks - fejkar historier under spökvandringarna i Reykjavík. Þór Magnússon, före detta chef för nationalmuseet Þjóðminjasafn Íslands, avslöjar i Morgunblaðið att en av personerna som guiderna utnyttjar är hans avlidna halvsyster.

Fríða Magnúsdóttir föddes 1932 i Borðeyri i sydöstra Västfjordarna. Hon blev bara sex år. 1938 avled hon efter att blindtarmen spruckit. Hon begravdes på kyrkogården vid Suðurgata i Reykjavík tillsammans med sin morfar och mormor.

Men så lyder inte historien när Draugaferðirs guider berättar den. Då levde Fríða Magnúsdóttir tillsammans med sin styvfar på en ensligt belägen gård i Västfjordarna. Hon utnyttjades sexuellt av styvfadern. En dag lurade korpar i väg henne från gården - som då brann ned till grunden i en häftig eldsvåda. Styvfadern omkom i lågorna. Verket ansågs vara guds hämnd på mannen.

Fríða Magnúsdóttir flyttade till sin mor. Även där blev hon lurad från gården av korpar och också den här gången drabbades gården av en kraftig eldsvåda. Flickans syster omkom. Nu ansågs det vara djävulens verk. Mamman ska då ha slagit ihjäl Fríða Magnúsdóttir eftersom hon inte ville ha ett barn som var förbundet med onda krafter.

Men flickan fortsatte att hemsöka modern. Hon såg därför till att Fríða Magnúsdóttirs kvarlevor skickades till Reykjavík i en kista. Hon begravdes på kyrkogården vid Suðurgata. Kistan fylldes med cement och korset vid graven vändes upp och ned.

Draugaferðirs guider brukar berätta den påhittade historien där Fríða Magnúsdóttir utpekas som en djävulsdyrkare. Berättelsen sägs vara vida känd i Västfjordarna. När spökvandringen avslutas brukar besökarna dessutom be en bön för flickan.

Guiderna medger att spökhistorien är ett hopkok av en mängd gamla berättelser och sägner. Þór Magnússon tycker att företaget agerar cyniskt och oetiskt som utnyttjar turisternas godtrogenhet, kyrkogårdens frid och hans halvsysters tragiska öde för att tjäna pengar.

"Vi ska på alla sätt försöka stoppa det här", säger Þórsteinn Ragnarsson, ordförande för Kirkjugarðar Reykjavíkurprófastsdæma, till Morgunblaðið.

Han vill koppla in en advokat för att se om det går att agera juridiskt mot Haunted Icelands spökvandringar för att få bort dem från kyrkogården.

Ragnheiður Björnsdóttir, ordförande för Félag leiðsögumanna som auktoriserar turistguider, anser att de påhittade berättelserna är förkastliga och vilseledande. Haunted Icelands guider har inte genomgått någon utbildning - hon tror att det är en del av problemet:
"Många har inga kunskaper om vad de pratar om. Det här är långt ifrån vad någon utbildad guide skulle göra. Vi hittar inte på berättelser om verkliga personer."

Här kan du läsa mer om spöken på kyrkogården vid Suðurgata i Reykjavík.